Internacional 09/03/2018

L'ONU creu que Duterte necessita un examen psiquiàtric

El filipí havia demanat "bufetejar" una relatora especial sobre drets humans

Efe
1 min
Manifestants filipins durant el Dia Internacionald e la Dona amb una roda del terror dedicat a Duterte.

GinebraL'alt comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans, Zeid Ra'ad al-Hussein, ha dit aquest divendres que el president filipí, Rodrigo Duterte, necessita una "avaluació psiquiàtrica" per menysprear funcionaris de l'organisme.

Duterte va amenaçar l'any passat de "bufetejar" la relatora especial de les Nacions Unides sobre execucions extrajudicials, Agnes Callamard, per haver dit que al país s'han comès execucions extrajudicials durant la campanya governamental contra les drogues, que en un any i mig ha provocat 7.000 morts, segons el recompte de les ONG.

Al-Hussein ha afegit que és "vergonyós" que el president d'un país parli amb termes despectius d'una relatora "que és altament respectada" i ha titllat el comportament d'"indignant", alhora que ha instat el Consell de Drets Humans de l'ONU a respondre contundentment.

El mateix posicionament ha estat sol·licitat també en el cas de la relatora especial sobre els drets dels indígenes, la filipina Victòria Tauli-Corpuz, acusada pel govern de Duterte de terrorista. Tauli-Corpuz "creu que la seva inclusió i la de dos dels seus col·laboradors en la llista [sobre presumptes terroristes] respon als seus comentaris sobre els assassinats d'indígenes a l'illa de Mindanao. És inacceptable que una persona que actua en nom de la comunitat internacional sigui tractada d'aquesta manera. Espero que el Consell respongui com cal", ha subratllat al-Hussein.

"L'acusació contra Callamard apareix després que fes comentaris públics al costat d'altres relators sobre la militarització, els atacs i els assassinats d'indígenes lumads per membres de les forces armades a Mindanao", han indicat.

stats