Internacional 27/08/2014

L'ONU acusa el règim sirià de perpetrar "massacres" sobre la població civil

Els jihadistes de l'Estat Islàmic van créixer i es reforcen gràcies a la guerra a Síria, segons les Nacions Unides

Efe
1 min
El cap de la investigació de l'ONU sobre els crims de guerra a Síria, Paulo Pinheiro, durant la conferència celebrada aquest dimecres a Ginebra.  PIERRE ALBOUY / REUTERS

GinebraLa comissió de les Nacions Unides que investiga les atrocitats comeses a Síria ha publicat un informe aquest dimecres on acusa al règim de Baixar al-Assad de cometre crims de guerra i "massacres" de forma deliberada sobre població civil.

L'informe, basat en 480 entrevistes entre el 20 de gener i el 15 de juliol d'enguany, detalla: "Centenars d'homes, dones i nens van ser assassinats cada setmana pels míssils i bombardeigs indiscriminats en àrees habitades per població civil. En algunes instàncies hi ha clares evidències que els civils van ser deliberadament considerats objectius, provocant massacres".

L'informe de l'ONU també acusa el govern sirià d'usar armes químiques com el clor i de dificultar l'accés de la població als hospitals i a l'ajuda humanitària.

Niu de cultiu de l'Estat Islàmic

Segons la comissió de l'ONU, el grup Estat Islàmic va créixer gràcies a la guerra a Síria, i l'absència de solució del conflicte facilita el reforç de la milícia jihadista. L'informe afegeix que "la comunitat internacional està paralitzada per la falta de voluntat d'alguns països per acabar amb el conflicte a Síria. La mateixa existència de l'Estat Islàmic hauria estat impossible sense el conflicte sirià".

L'informe publicat aquest dimecres se centra en la denúncia dels crims contra la humanitat en el territori sirià. En aquest sentit, la comissió de l'ONU responsabilitza tant els jihadistes com el règim de Baixar al-Assad: "L'EI no té l'exclusiva de la brutalitat a Síria, que és compartida tant pel govern com per la resta de grups que combaten".

stats