Internacional 02/05/2018

El líder de la revolta armènia atura les protestes en aconseguir els vots per ser investit primer ministre

El ministre de Cultura dimiteix després de reunir-se amb simpatitzants de Paixinian

Ara
3 min
Seguidors de Paixiniam desfilant a dalt d'un camió per Yerevan

BarcelonaNikol Paixinian, líder de les revoltes que des de fa setmanes omplen els carrers d'Armènia, ha demanat als milers de ciutadans que aquest dimecres han paralitzat el país que tornin a casa, ja que es creu l'anunci del governant Partit Republicà que donarà suport a la seva candidatura com a primer ministre en la votació que es farà al Parlament el dia 8. "Si un terç dels diputats nomena un candidat comú, nosaltres li donarem suport", ha explicat a la premsa Bahram Bagdasarian, líder dels republicans, que ha reiterat que la formació no presentarà cap candidat propi.

A la sessió de dimarts, Paixinian no va aconseguir el suport requerit per ser investit, ja que només va obtenir els vots de l'oposició però no els dels republicans, que el van acusar de poc democràtic. Amb aquest rebuig, el líder opositor va convocar una vaga que avui ha paralitzat l'antiga República soviètica. No obstant, l'èxit de la convocatòria s'exemplifica amb la renúncia del titular de la cartera de Cultura, Armen Amiryan, tot just després d'haver mantingut una reunió amb diversos activistes que li havien demanat que se sumés a les protestes. Un portaveu del ministre ha confirmat la dimissió, però no n'ha explicat els motius.

Milers d'opositors armenis han tallat el trànsit en la majoria dels carrers i carreteres de la capital del país. Les accions de desobediència civil han començat de bon matí amb el bloqueig dels serveis de transport i una vaga de treballadors i estudiants. "Totes les carreteres que porten a [la capital] Erevan han estat tancades al trànsit. És un acte sense precedents. La nostra estratègia és exercir pressió fins que canviï el poder. No importa el que passi a les oficines, el que importa és el que passa aquí, als carrers", ha etzibat Paixinian a la multitud congregada davant de l'Assemblea Nacional.

Paralitzar el país

Igual que amb totes les protestes, la força i l'organització del poble estan sent claus. La capital, Erevan, ha quedat paralitzada: centenars de persones s'han col·locat en fila als carrers principals –del centre, però també dels afores– per impedir el pas dels vehicles. S'ha tallat, per exemple, la carretera que uneix la capital i l'aeroport, i diversos manifestants han bloquejat amb els seus vehicles les seus de diversos ministeris de la capital i hi han organitzat protestes.

Un grup de manifestants talla un carrer d'Erevan.

A Gyumri, la segona ciutat del país, també s'han viscut escenes similars. Però en aquest cas un centenar de manifestants han ocupat l'Ajuntament de la localitat per exigir al seu alcalde que s'uneixi a la mobilització i, per tant, doni suport a Paixinian. Han assegurat que no abandonaran l'edifici fins que l'alcalde, Samvel Balasanian, expressi públicament el seu suport al líder opositor.

Fonts opositores han assenyalat que altres edificis oficials de la ciutat també han sigut ocupats. Un cop hi entren, els manifestants alcen les mans en senyal de pau. De fet, tal com ha reiterat Paixinian, l'oposició vol mostrar en tot moment una actitud pacífica i evitar qualsevol tipus de violència o d'incidents.

Un escenari inèdit

Paixinian compta amb el suport de tots els partits de l'oposició –45 diputats– però no suma la majoria, així que necessitaria el suport de com a mínim sis diputats del Partit Republicà per aconseguir els 53 vots que el convertirien en primer ministre. La formació oficialista, però, l'ha acusat de no tenir voluntat de negociar i d'utilitzar un llenguatge antidemocràtic. El líder opositor havia augurat un "tsunami polític" si, tal com ha passat, no quedava investit. De moment ha aconseguit protagonitzar les protestes antigovernamentals més importants en la història d'aquest país.

Durant 10 dies a l'abril, Paixinian va encapçalar les manifestacions multitudinàries que finalment van fer caure Sargsian i el seu govern després de dies de tensió. "Tot depèn del vostre comportament. No enteneu la situació i mai l'heu entès. Pot tenir conseqüències imprevisibles", va assenyalar el diputat opositor dirigint-se als integrants del governant Partit Republicà.

Un grup de noies cantant a la plaça de la República, de Yerevan

El Partit Republicà de Sargsian ha decidit no presentar cap candidat però no s'ha pronunciat sobre si donarà suport o no a la candidatura de l'home que ha aconseguit desallotjar-lo del poder després de deu anys, primer com a president i després com a primer ministre, on havia arribat arran d'un canvi de la Constitució que concentrava el poder en aquesta figura.

stats