Internacional 01/09/2014

L'OTAN adequarà la seva defensa "davant l'amenaça" de Rússia

Els aliats aprovaran un pla per donar una resposta més àgil

Reuters
2 min
Rasmussen, en una roda de premsa a la seu de l'OTAN a Brussel·les.  OLIVIER HOSLET / EFE

Brussel·lesP { margin-bottom: 0.21cm; }

P { margin-bottom: 0.21cm; }

El secretari general de l'OTAN, Anders Fogh Rasmussen, ha advertit avui que el comportament de Rússia suposa una "flagrant violació" dels acords bilaterals signats el 1997 que regeixenles seves relacions. En aquest sentit, ha assenyalat que des què vaacabar la Guerra Freda, els aliats han volgut construir "un partenariat constructiu" però que avui cal "admetre que Rússia no considera l'OTAN com un soci". Per aquest motiu, l'Aliança Atlàntica ha "d'adequar la seva defensa davant l'amenaça creixent" del suport del Kremlin als rebels pro-russos d'Ucraïna.

"No podem ser ingenus ni fer-nos il·lusions. Ens enfrontem a la realitat que Rússia ens considera adversaris i ens adoptarem a aquesta situació", ha afirmat Rasmussen, en vigílies de la cimera que l'Aliança Atlàntica celebrarà a Gal·les el 4 i el 5 de setembre.

En aquesta reunió, els líders aliats aprovaran un pla d'acció ràpida per a dotar de major agilitat a l'organisme, en resposta a l'"agressiu" comportament Rússia en la crisi ucraïnesa."Assegurarem que l'Aliança està preparada i és capaç dedefensar als aliats de qualsevol atac", ha dit Rasmussendurant una conferència de premsa a Brussel·les.

Resposta àgil

El responsable de l'Aliança ha explicatque els caps d'Estat o de Govern dels 28 països de l'OTAN tindransobre la aula el pla d'acció ràpida (RAP, per les sigles enanglès), que farà a l'organisme "més àgil que mai" ique reforçarà la defensa col·lectiva d'aquests estats.

"El pla respon al agressiu comportament de Rússia, però també permet que l'Aliança respongui als diferents desafiaments en seguretat allà on procedeixin", ha assenyalat. Rasmussen ha puntualitzat que la nova força estarà composta per diversos milers de soldats, encara que va indicar que "encara és massa aviat" per donar xifres concretes i ha precisat que hi haurà una rotació per països.

"Es reforçarà de manera significativa la capacitat de resposta de l'OTAN. Es desenvoluparàel que es pot anomenar punta de llança de la nostra capacitat de resposta: una força d'acció molt ràpida que podrà desplegar-se enpoc temps", ha manifestat. En aquest sentit, ha afegit que un eventual desplegament es produiria "en qüestió de dies".

Rasmussen ha assegurat que l'OTAN" estarà preparada per respondre quan sigui necessari amb el suport de forces terrestres, aèries i marítimes i de les forces especials" a qualsevol amenaça eventual als aliats, incloent-hi Rússia.

stats