75È ANIVERSARI DEL DESEMBARCAMENT DE NORMANDIA
Internacional 06/06/2019

Ovació unànime als veterans del Desembarcament de Normandia

Trump i Macron actuen amb camaraderia en la commemoració del 75è aniversari del Dia D

Alícia Sans
3 min
Un veterà de la Segona Guerra Mundial, acompanyat del seu fill, plorant durant l’acte commemoratiu del Dia D.

ParísDesprés de les celebracions a Portsmouth, a la costa sud d’Anglaterra, dijous va ser el torn de commemorar el 75è aniversari del Desembarcament de Normandia en sòl francès. L’acte central van presidir-lo els mandataris de França i els Estats Units, Emmanuel Macron i Donald Trump, acompanyats de les seves respectives mullers, Brigitte i Melania. Catifa vermella i desfilada aèria per celebrar l’amistat francoamericana que, per unes hores, va deixar de banda les relacions diplomàtiques delicades que separen els dos líders polítics per temes com l’acord nuclear amb l’Iran o la guerra comercial amb la Xina.

“Sabem el que us devem, veterans, la nostra llibertat”, va agrair en anglès Macron durant el seu discurs al cementiri americà de Colleville-sur-Mer, on 9.387 creus blanques minuciosament arrenglerades recorden els soldats nord-americans enterrats en aquesta necròpolis a tocar de la platja d’Omaha, un dels cinc escenaris del desembarcament.

“En nom de França, en nom de la nostra nació, m’inclino avui davant la seva valentia, els 37.000 assassinats, els 19.000 desapareguts que van caure com a herois en aquestes terres normandes”, va continuar el president francès. “Sou l’orgull del nostre país”, va afegir, per la seva banda, Trump. L’acte, solemne, va estar ple de moments emotius. Com quan els assistents van dedicar una llarga ovació a una seixantena de veterants presents a l’escenari. Ocom quan Macron va entregar la Legió d’Honor, la distinció més prestigiosa de la República Francesa, a cinc dels veterans, la majoria d’ells nonagenaris.

A la cerimònia, tal com s’esperava, no hi van faltar missatges polítics. Si bé el discurs de Trump es va centrar més en dedicar reconeixements a alguns dels presents, Macron va aprofitar l’ocasió per llançar algun dard al seu homòleg. “No hem de cessar mai de fer viure l’aliança dels pobles lliures”, va deixar anar Macron davant el president nord-americà, hostil al multilateralisme, i citant organitzacions sovint criticades per Trump, com ara la Unió Europea, l’OTAN i l’ONU. “Els Estats Units, estimat president, mai no són tan grans com quan lluiten per la llibertat dels altres”, va continuar el president Macron. Una frase que alguns van interpretar com un missatge entre línies sobre la política migratòria del seu homòleg nord-americà, entestat en construir un mur fronterer amb Mèxic.

Reunió dels mandataris

Aquest va ser el preludi de la reunió que els dos mandataris van mantenir més tard a la prefectura de Caen, i on es van abordar directament temes més espinosos, com ara la qüestió nuclear iraniana. “No crec que tinguem diferències, no crec que el president Macron desitgi veure armes nuclears allà [a l’Iran]. Jo tampoc i no en tindran”, va deixar-se anar Trump, de manera improvisada davant les càmeres.

“Quan vaig ser escollit president, l’Iran era un veritable estat terrorista, un estat del terror, i ho continua sent. Són els campions del terror [...], és una nació inestable”, va continuar el president nord-americà, que va descriure les sancions que Washington està aplicant contra l’economia persa com “extraordinàries” i “extremament potents”.

Malgrat les divergències de fons, que Trump va voler descriure com a simples “alts i baixos”, el president nord-americà va assegurar que “la relació entre França i els Estats Units sempre ha sigut extraordinària”. A la pràctica, però, feia més de mig any que els dos caps d’estat no es reunien cara a cara. L’última trobada, durant les celebracions de l’armistici de l’11 de novembre a París, havia acabat amb una sèrie de tuits virulents del president Trump en contra del projecte d’un exèrcit europeu capitanejat pel seu homòleg francès, al qual també va criticar.

Comiat a May

Al matí, i també en el marc de les commemoracions del 75è aniversari del Desembarcament de Normandia, Macron va posar la primera pedra d’un memorial britànic a Ver-sur-Mer juntament amb la primera ministra del Regne Unit, Theresa May. El president francès va aprofitar l’ocasió per dedicar unes paraules més personals a la primera ministra, de qui a partir d’avui es fa efectiva la dimissió pel fracàs en les negociacions del Brexit. De fet, el d’ahir va ser el seu últim viatge oficial. “Ha sigut un plaer treballar i actuar amb confiança al seu costat”, va dir-li Macron, abans d’afegir: “Els dirigents passen, però la feina que fan es queda”.

stats