Internacional 14/03/2017

Expropiar forns de pa: l'amenaça de Maduro davant l'escassedat

El president veneçolà assegura que els botiguers fingeixen que no tenen aquest aliment per generar malestar contra el govern

Ara
2 min
El president veneçolà, Nicolás Maduro, va prometre una ofensiva diplomàtica per aturar els “abusos” de l’estat espanyol.

BarcelonaNicolás Maduro ha declarat la guerra als forns de pa de Veneçuela. El president del país considera que els productors fan creure a la gent que hi ha escassedat d'aquest producte. Segons Maduro ho fan per malmetre la imatge del govern, i és per això que ha establert mesures per guanyar l'anomenada guerra del pa.

Ara mateix els forns del país estan obligats a utilitzar un 90% de la farina que els dona l'Estat per produir únicament pa. Qualsevol establiment que no faci servir la farina que se'ls lliura o produeixi pa fora de les regles establertes pel govern serà nacionalitzat.

Què està passant a Veneçuela?

"Qualsevol forn de pa que incompleixi la normativa serà ocupat pel govern i lliurat als CLAP [uns grups comunals que distribueixen aliments a preus subsidiats en zones populars] perquè funcioni de nou", ha explicat Tareck El Aissami, vicepresident de Veneçuela.

El Aissami, mà dreta del president, ha assegurat que es mobilitzarà una xarxa de supervisors que vigilaran més de 700 forns de pa de Caracas. "Els responsables de la guerra del pa ho pagaran, i després no podran dir que es tracta d'una persecució política", afegia Maduro.

A tot això, el gremi que reuneix els productors del país nega que es tracti d'una estratègia política i assegura que la farina que se'ls dona és insuficient per cobrir la demanda. Aquests últims dies es veuen llargues cues a les portes dels establiments i diverses associacions ja han denunciat la situació.

La setmana passada el president de la Confederació d'Associacions de Productors Agropecuaris (Fedeagro), Antonio Pestana, advertia que "la capacitat productiva del país cobrirà només el 33% de la demanda, o el que és el mateix, tan sols 4 mesos de consum durant tot l'any".

Aquesta situació és un dels nombrosos conflictes oberts en aquesta república de l'Amèrica del Sud. La crisi econòmica que sacseja Veneçuela es va agreujar el 2014 amb la caiguda del preu del petroli, un recurs que representa el 96% de les divises d'un país que depèn molt de les importacions.

stats