Internacional 30/05/2019

La magistrada Brigitte Bierlein, primera cancellera austríaca

Conservadora i presidenta del Constitucional, dirigirà el país fins a les eleccions del setembre

Ara
2 min
La cancellera Bierlen, en la seva presa de possessió a la seu de la presidència austríaca, a Viena

BarcelonaBrigitte Bierlein s'ha convertit aquest dijous en la primera cancellera austríaca al ser designada pel president del país, Alexander van der Bellen, per encapçalar un executiu de transició després que Sebastian Kurz perdés la moció de censura i el seu govern quedés dissolt.

Bierlein, presidenta del Tribunal Constitucional des de fa dos anys, "serà la primera cancellera federal de la República d'Àustria", ha anunciat Van der Bellen en una compareixença davant de la premsa a l'antic Palau Imperial de Viena, seu de la presidència. El president ha valorat que la nova dirigent sigui "la màxima guardiana de la Constitució federal d'Àustria" com a presidenta de l'alt tribunal.

Per la seva banda, Bierlein ha informat que ja ha fet els primers passos per formar un gabinet d'"especialistes experimentats" en l'administració pública, com el jurista Clemens Jabloner i el diplomàtic Alexander Schallenberg, que ocuparan la vicecancelleria i la cartera d'Exteriors i Afers europeus, respectivament. L'executiu de Bierlein té en les eleccions anticipades convocades per al setembre la seva data de caducitat.

De 69 anys i sense afiliació política, l'experta en dret constitucional substitueix el democristià Kurz després de les turbulències desencadenades per la publicació, el dia 17, d'un vídeo que comprometia el llavors vicecanceller, l'ultranacionalista Heinz-Christian Strache, en negociacions per afavorir una suposada empresària russa a canvi de finançament per al seu partit, l'ultra FPÖ.

L'anomenat cas Eivissa, el lloc on va tenir la trobada, va provocar l'abandonament voluntari dels ministres de l'FPÖ i va forçar Kurz a seguir en solitari. Havia acabat així l'"experiment" de Kurz de governar amb els ultranacionalistes i euroescèptics, tres anys i mig abans de la data en què es preveia la fi del mandat de la coalició. Kurz va nomenar "experts" en substitució dels ministres dimissionaris, però el seu gabinet havia perdut la majoria al Parlament que, per primera vegada en la història d'aquesta república, va provocar la caiguda d'un govern al retirar-li la confiança. Malgrat tot, els conservador austríacs van guanyar les eleccions europees de diumenge.

En menys de dues setmanes Àustria ha viscut quatre situacions inèdites per al país: el primer cessament d'un ministre, la primera moció de censura reeixida, la primera dona cancellera i el primer govern de tecnòcrates. "Això no és quotidià, però és democràcia i és una democràcia forta", ha assegurat el president.

Bierlein, que serà nomenada oficialment quan presenti el seu gabinet complet, ja compta amb el suport de tots els partits polítics, inclosos els de l'oposició, tot i ser conservadora i considerada pròxima tant als populars com als ultres.

Per a Kurz, la seva successora és "una personalitat íntegra, experimentada i extraordinàriament competent", mentre que Pamela Rendiment-Wagner, líder del Partit Socialdemòcrata, ha expressat aquest dijous la seva satisfacció pel fet que una dona sigui cancellera federal.

stats