Internacional 16/06/2019

Nova manifestació multitudinària a Hong Kong per exigir la retirada definitiva de la llei d'extradició

Tot i la decisió del govern de suspendre'n la tramitació, milers de persones han tornat als carrers

Ara
2 min
Nova manifestació multitudinària a Hong Kong per exigir la retirada definitiva de la llei d'extradició

BarcelonaAquest dissabte l'executiu de Hong Kong encapçalat per Carrie Lam anunciava la suspensió de la tramitació de la llei d'extradició després que més d'un milió de persones bloquegessin el Parlament la setmana passada per denunciar que la llei es podia convertir en una eina per perseguir-hi la dissidència. Però tot i el moviment del govern, centenars de milers de persones han tornat a sortir en les últimes hores als carrers per exigir la retirada definitiva del projecte i la dimissió de Lam.

Els manifestants, la majoria vestits de negre en senyal de dol per la "pèrdua de la democràcia", també han reclamat que Lam condemni l'ús excessiu de la força policial durant la protesta al Parlament de dimecres passat, que va acabar amb 81 ferits i 11 detinguts, segons la policia local, i que es retirin els càrrecs contra els arrestats.

També s'ha guardat un minut de silenci per la mort d'un noi que ahir a la nit va caure d'una bastida mentre intentava col·locar un cartell de protesta.

El Front Civil pels Drets Humans, que s'ha sumat a totes les protestes fins ara, ha assegurat que secundava la vaga general convocada pels sindicats per demà dilluns. "La suspensió de la llei no és una victòria, és només una tàctica per guanyar temps", denuncia un dels seus portaveus.

Por de la Xina

La llei permetria a la prefectura de l'executiu i als tribunals de Hong Kong tramitar, sense la supervisió del poder legislatiu, les sol·licituds d'extradició que arribessin des de l'estranger, particularment les de la Xina i Taiwan.

Els opositors temen que, si tira endavant el projecte, activistes locals, periodistes crítics o dissidents residents a Hong Kong puguin ser enviats a l'estranger per ser jutjats.

Lam va assegurar que l'objectiu era perseguir la criminalitat, però després de les massives protestes ha optat per recular i assegura que "consultarà" amb la ciutadania abans de decidir la tramitació de la llei.

stats