Internacional 30/07/2013

Qui és Manning? 5 claus per entendre el personatge

La sentència contra l'acusat de filtrar els papers de Wikileaks es coneixerà aviat

Clara Roig Medina
2 min
Bradley Manning és acompanyat al sortir del tribunal militar de Fort Meade, a Maryland, base també de l'Agència Nacional de Seguretat . JAMES LAWLER DUGGAN / REUTERS.

Barcelona1. Qui és Bradley Manning?

És el soldat nord-americà acusat d'obtenir i filtrar 750.000 pàgines de documents secrets amb informació diplomàtica i militar que va publicar Wikileaks, així com vídeos comprometedors de la guerra de l'Afganistan i de l'Iraq.

El soldat, de 25 anys, treballava com a analista d'intel·ligència de l'exèrcit nord-americà i tenia accés a informació delicada. El 'hacker' Adrian Lamo el va denunciar a les autoritats quan Manning li va explicar per xat que havia robat informació privilegiada.

2. Quins delictes se li imputen?

Manning s'enfronta a 22 càrrecs, dels quals reconeix haver-ne comès deu. Se l'acusa principalment d'"ajudar l'enemic", un delicte castigat amb la pena de mort.

La resta dels càrrecs estan relacionats amb l'ús no autoritzat dels ordinadors del govern nord-americà per extreure la informació, així com la descàrrega il·legal i la divulgació pública de dades secretes.

3. Quins eren els seus motius?

El soldat va reconèixer, davant el tribunal, que va filtrar els documents per obrir un debat als Estats Units sobre el rol de l'exèrcit i la política exterior nord-americana. No obstant això, Manning va assenyalar el maig del 2009 a la seva pàgina de Facebook que "estava molt frustrat amb la societat en general".

Bradley va entrar a l'exèrcit després de passar per una cadena de feines escombraria, i tot i ser un soldat de primera classe, el seu sou era baix. Finalment, l'octubre del 2009 se'n va anar cap a l'Iraq, on va reconèixer que estava "deprimit per la situació" que hi havia allà.

4. Com va ser la seva adolescència?

Segons els seus companys de classe i amics, Bradley va tenir una adolescència difícil. Una companya d'Oklahoma assegura que era un noi que s'enfadava fàcilment, i un amic seu dels anys escolars el descriu com "un personatge graciós". El jove soldat va patir burles a l'escola per ser un friqui dels ordinadors. També el titllaven de gai.

5. Quina relació té amb Wikileaks?

Manning va entregar la informació a Wikileaks després de contactar amb 'The Washington Post' i 'The New York Times', que van rebutjar l'oferta i no el van prendre seriosament. Llavors, Wikileaks ja era un grup que facilitava la filtració anònima d'informació, i el servidor mai ha reconegut que fos la seva font d'informació.

Julian Assange, fundador de Wikileaks, ha assegurat que Manning és un "heroi" i ha denunciat que l'acusació del soldat nord-americà és un "atac contra el periodisme d'investigació".

stats