Internacional 15/11/2020

Les protestes forcen la renúncia del president interí del Perú

Merino dimiteix després que la repressió policial deixés dos manifestants morts dissabte

Ara
1 min
Manuel Merino anunciant la seva renúncia a la presidència interina del Perú.

BarcelonaL'onada de protestes al Perú ha acabat forçant la dimissió del seu president interí, Manuel Merino, que ha anunciat la decisió i ha fet una crida a "la pau i la unitat". En un missatge televisat, Merino ha anunciat aquest diumenge la seva renúncia a la presidència, a la qual havia arribat dilluns passat després que el Parlament destituís el president Martín Vizcarra, en un moviment que va ser molt qüestionat per la seva dubtosa legalitat.

Després d'unes multitudinàries manifestacions ahir dissabte que reclamaven precisament la dimissió de Merino, i que van deixar dues persones mortes, el president interí ha llegit un comunicat per anunciar la seva renúncia, tot i que sense fer cap autocrítica pels fets dels últims dies. L'anunci de la dimissió s'ha rebut amb alegria als carrers, on milers de persones protestaven des de feia dies.

Merino ha expressat el seu condol a les famílies de les dues persones mortes en les protestes aquest cap de setmana i ha assegurat que els fets seran investigats.

El Congrés

Les protestes pacífiques contra Merino van anar in crescendo fins dissabte, quan la resposta policial es va tornar violenta i va acabar amb la mort per ferides de bala de dos joves manifestants. El Defensor del Poble del Perú va denunciar “l’ús excessiu de la força” policial i reclama una investigació. Les organitzacions de drets humans del país xifren en 102 els ferits i diuen que hi ha 41 desapareguts. El ministre de Salut va dir que 63 persones van ser hospitalitzades per ferides o per haver inhalat gas lacrimogen, nou d’elles per ferides de bala

stats