Internacional 11/10/2011

Manuel Valls: "El PSOE no ha de tenir por de la força que representa el PSC a Catalunya"

El membre del Partit Socialista francès creu que s'ha de reformar l'estat del benestar i inventar una nova regulació dels mercats i dels sistema financer

Ara
2 min

BarcelonaEl membre del consell nacional del Partit Socialista francès Manuel Valls ha afirmat, en una entrevista a Rac1, que "ni Espanya ni el PSOE no han de tenir por que el PSC representi els interessos de Catalunya". Pel què fa a la possibilitat que el PSC tingui grup propi al Congrés dels Diputats, Valls ha opinat que "és difícil". "El PSC i sobretot el PSOE són partits molt centralitzats", ha considerat. Valls ha instat el PSC a imitar el model de primàries del Partit Socialista francès (PSF).

A més, com a fill de català, assegura entendre la realitat entre Catalunya i Espanya, i afegeix que és partidari d'un model en què "les regions siguin més fortes". Valls ha parlat de l'estructura política de França i també de la d'Europa: "Necessitem un model descentralitzat", ha dit. Pel dirigent socialista "França és un Estat massa jacobí". I proposa que "les regions puguin fer lleis en la línia de l'Estat Espanyol".

Valls és, des del 2001, l'alcalde d'Évry (població de l'àrea metropolitana de París), i també membre del PSF i diputat en l'Assemblea Nacional de França pel departament d'Essonne. Aquest cap de setmana, ha participat en les primàries del seu partit per a les presidencials de l'any que ve que, en la primera volta, han donat una victòria ajustada al candidat François Hollande, amb un 39% contra el 31% de l'actual líder del partit, Martine Aubry.

En l'entrevista ha comentat que és fonamental que l'estat del benestar es reformi i que, alhora, tant Europa com la resta del món inventin una nova regulació dels mercats, així com del sistema financer. L'alcalde d'Évry creu que, en l'Europa actual, "necessitem un model descentralitzat, amb autonomies i regions fortes". El dirigent socialista francès ha afegit que "són models importants per al desenvolupament de la nostra economia".

A més, Valls ha dit que espera que França protegeixi el català a la Catalunya Nord: "França no ha de tenir por dels seus orígens i l'ha de protegir".

stats