Internacional 28/06/2015

Margallo avisa que el referèndum grec tanca les portes a un acord amb la UE

Acusa el govern de Tsipras de no entendre "les regles de joc" i l'insta a "pensar-s'ho i rectificar"

2 min
Margallo, durant la compareixença a Nova Delhi / EFE

ValènciaEl ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, ha qualificat d'error la convocatòria d'un referèndum a Grècia, perquè suposa, a criteri seu, "tancar les portes" a un acord amb la Unió Europea, i ha assegurat que el govern grec hauria de "pensar-s'ho i rectificar" aquesta decisió. Segons García-Margallo, el govern de Grècia "sembla no voler complir les regles del joc i, el que és pitjor, no voler entendre quines són les regles del joc".

Margallo, que ha fet aquestes declaracions després de ser preguntat per la crisi grega abans d'assistir a la presa de possessió de Ximo Puig com a president de la Generalitat Valenciana, ha manifestat que cap país de la UE desitja que Grècia tingui dificultats, però quan "un forma part d'una col·lectivitat" no pot prendre decisions que "perjudiquen", diu, el conjunt.

El ministre ha dit que espera que el govern grec sigui capaç d'entendre que el país pertany a la unió econòmica i monetària, i això "dóna drets, dóna privilegis", com compartir "una de les monedes més importants del món", però formar part de la UE també "obliga" a portar "unes determinades polítiques".

Les "regles escrites i no escrites"

"Aquí hi ha unes regles escrites i altres no escrites, i tots hem de respectar-les per beneficiar el conjunt", ha assenyalat el ministre, que ha insistit que espera que el govern grec entengui què ha de fer. Ha recordat que el pròxim dia 30 acaba el paquet d'ajudes i, en cas que no es prorrogui, el poble grec tindrà "moltíssimes" dificultats. Ha advertit davant un "sofriment infinit" del poble grec en cas que el BCE tanqui l'aixeta de la liquiditat a Grècia –de moment la manté oberta–, fet que ha condicionat a la solvència dels bancs grecs.

stats