Internacional 04/01/2017

Un McDonald's obre les portes al Vaticà

Tot i les protestes de membres de la cúria i alguns veïns, el nou establiment està instal·lat en un edifici propietat de l'estat vaticà

Daniel Victor / The New York Times
2 min
Un rètol indica el lloc on hi ha el nou McDonald's.

Nova YorkMalgrat les objeccions de membres de la cúria i també d'alguns veïns de la zona, un McDonald’s acaba d'obrir les portes a tocar de la Ciutat del Vaticà, a 100 metres de la plaça de Sant Pere. Els plans de la cadena de menjar ràpid d'obrir un establiment en un edifici propietat de l'estat vaticà ja van desencadenar la polèmica quan es van anunciar a l'octubre, però finalment han tirat endavant.

El restaurant, a la cantonada del carrer Borgo Pio i la Via del Mascherino, és al barri de Borgo, el que toca a la Ciutat del Vaticà. Segons el diari 'The Guardian', el Comitè per a la Protecció de Borgo, que aplega veïns de la zona, considera l'obertura del McDonald’s un "cop mortal a un animal malferit", en referència a les botigues de souvenirs i la venda ambulant que cada cop són més presents a la zona.

En una entrevista al diari 'La Repubblica' l'octubre passat, el cardenal Elio Sgreccia va qualificar l'obertura de l'establiment de "desgràcia", i va assegurar que l'espai hauria d'haver estat utilitzat per instal·lar un centre d'ajuda a les persones que ho necessiten.

Va considerar que l'obertura del McDonald's xocava amb l'estètica del barri i "no era del tot respectuós amb les tradicions arquitectòniques i urbanístiques dels carrers que toquen a la columnata de la plaça de Sant Pere".

I després hi ha la qüestió del menjar en si, que "no és del tot saludable per als consumidors, jo no en menjaria mai", va afegir el cardenal, que va deixar fa poc la presidència de l'Acadèmia Pontifícia per a la Vida. "És una decisió empresarial que fa cas omís a la tradició de la cuina romana", va concloure.

30.000 euros de lloguer mensual

Malgrat les queixes, l'organisme del Vaticà que supervisa les seves propietats va donar llum verda al contracte d'arrendament i el restaurant va obrir, sense fer gaire soroll, la setmana passada. El Vaticà rebrà uns 30.000 euros al mes en concepte de lloguer, segons 'La Repubblica'.

El Vaticà també va aprovar l'obertura d'un Hard Rock Cafe a la Via della Conciliazione, l'avinguda principal que s'obre davant la plaça de Sant Pere. Un establiment que reemplaçarà una llibreria de temàtica religiosa.

No és la primera vegada que McDonald’s ha tingut dificultats per obrir en una àrea sensible a Itàlia. La cadena de menjar ràpid va demandar les autoritats de Florència al novembre després que van bloquejar l'obertura d'un establiment a la plaça del Duomo, una popular destinació turística.

L'alcalde de la ciutat, Dario Nardella, va dir que la mesura era un acte de suport als "negocis tradicionals" de la zona. "McDonald’s té dret a presentar una sol·licitud, però també tenim el dret de dir que no", va assegurar.

stats