Internacional 14/01/2020

Merkel farà de mediadora en el conflicte de Líbia

Convoca formalment una cimera diumenge a Berlín amb l'acord de l'ONU i diversos països

Ara
2 min
Imatge d'arxiu de la cancellera alemanya, Angela Merkel.

BarcelonaLa cancellera alemanya, Angela Merkel, ha convocat formalment aquest dimarts una conferència internacional sobre Líbia per diumenge que ve a Berlín, a la qual han sigut convidats el cap de govern de Líbia reconegut per l’ONU, Fayez al-Sarraj, i el de l’Exèrcit Nacional Libi (LNA), el mariscal Khalifa Haftar.

En un comunicat de la cancelleria s’explica que la cimera es convoca d’acord amb el secretari general de l’ONU, António Guterres, i que hi participaran representants dels EUA, Rússia, el Regne Unit, França, la Xina, Turquia, la Lliga Àrab, la Unió Africana, Algèria, Egipte i els Emirats Àrabs Units, entre altres països i organitzacions, segons l'agència Efe.

Falla la cimera de Moscou

La convocatòria es produeix després de les negociacions entaulades dilluns a Moscou, amb l'assistència de Haftar i Al-Sarraj –tot i que no es van veure directament– i que es van tancar sense acord. El mariscal Haftar, líder de la facció rebel, va abandonar la capital russa de matinada sense signar el document de cessament del foc permanent que sí que havia subscrit el govern reconegut per l’ONU.

L’executiu alemany fa setmanes que prepara aquesta reunió, però estava pendent del resultat d’aquestes negociacions. La mateixa Merkel va mostrar la seva disposició a acollir la conferència internacional dissabte passat, en una compareixença juntament amb el president rus, Vladímir Putin, durant la seva visita a Moscou, amb l’objectiu d’impedir que el conflicte libi derivi “en una nova Síria”.

Les negociacions de dilluns van ser impulsades la passada setmana per Putin i el president turc, Recep Tayyip Erdogan. Segons fonts moscovites, Haftar va valorar positivament el projecte de declaració d’alto el foc indefinit, però va demanar dos dies més per discutir els seus continguts amb els seus aliats.

stats