Internacional 22/08/2016

Merkel, Hollande i Renzi intenten rellançar una UE en hores baixes

Els líders dels tres grans de la UE es reuneixen a l'emblemàtica illa de Ventotene amb els reptes del Brexit, les fronteres i l'economia sobre la taula

Ara
2 min
Merkel a Berlín aquest dilluns amb Hollande i Renzi.

BarcelonaEls tres grans de la UE es reuneixen aquest dilluns a l'illa italiana de Ventotene per rellançar una UE en hores baixes. Angela Merkel, François Hollande i Mateo Renzi buscaran inspiració davant la tomba d'Altiero Spinelli, un dels pares fundadors de la UE, l'autor comunista i antifeixista del Manifest de Ventotene, que en plena II Guerra Mundial va dibuixar la idea d'un federalisme europeu democràtic i supranacional.

En la petita illa del Tirrè, entre Roma i Nàpols, els dirigents seran traslladats al portaavions Garibaldi, de la marina italiana, per fer-hi un sopar de feina.

L'agenda de la trobada està dominada pel Brexit, després de la minicimera a Berlín del 27 de juny, en què els tres governants van apel·lar a la necessitat de donar un nou impuls a la construcció europea. La reunió servirà per preparar la cimera del 16 de setembre a Bratislava, que ja se celebrarà sense el govern britànic.

Per respondre al desafiament del Brexit, França i Itàlia apel·len a una integració més gran en matèria de seguretat i defensa. París ha defensat, a més, la creació d'un mecanisme de finançament comunitari per sostenir operacions militars comunes, les anomenades euroobligacions. Això serviria per posar en marxa un cos europeu de vigilància de frontera per blindar la unió dels immigrants i refugiats.

Merkel, Hollande i Renzi abordaran també assumptes econòmics, com la proposta francesa de doblar la dotació del pla Juncker per a la construcció d'infraestructures i l'impuls de la recerca. Renzi ha defensat també que una part d'aquests fons es destini a cultura.

Davant el creixement dels partits euròfobs i populistes, Renzi advoca per posar fer a l'austeritat i la contenció del dèficit públic i, com Hollande, es mostra més partidari de promoure la inversió i la flexibilitat pressupostària. Merkel, en canvi, amb les eleccions a l'horitzó aquesta tardor, es mostra contrària a aquest gir econòmic i a les polítiques que suposin avançar cap a una Europa més federal.

stats