Cimera hispano-alemanya
Internacional 26/01/2012

Merkel avala les reformes estructurals de Rajoy i el compromís de reducció del dèficit

El president espanyol visita per primer cop Berlín com a cap de govern. La cancellera promet mesures per impulsar el creixement econòmic i l'ocupació

ARA i AGÈNCIES
1 min
Mariano Rajoy i Angela Merkel en la roda de premsa

Barcelona / BerlínMerkel ha dit que l'euro només pot subsistir "si els dos països tenim èxit", i ha dit que en la propera cimera europea cal abordar "els problemes del creixement i de l'ocupació". Rajoy s'ha compromès a reduir el dèficit l'1,5% del PIB (15.000 milions d'euros), per arribar a l'objectiu del 4,4%, i ha dit que no ha demanat a la cancellera una revisió dels límits a l'endeutament públic. Des de Madrid, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha donat per fet que Brussel·les revisarà els objectius de dèficit.

El president del govern espanyol ha avançat la llei que divendres s'aprova al consell de ministres: s'establirà un sostre de deute per a cada administració i se sancionarà les que l'incompleixin. Rajoy ha anunciat que al febrer s'aprovarà la reforma laboral per introduir flexibilitat i facilitar l'ocupació. També al febrer es reformarà el sistema financer, exigint més provisions a la banca i ajustant el capital immobiliari "al seu valor real".

Rajoy proposarà a la UE que els fons excedents es dediquin a la creació d'ocupació i que "cada persona que treballi" dediqui una part dels ingressos a omplir una motxilla per preparar la mobilitat". També ha dit que Espanya demanarà que els ajuts públics a les entitats financeres es limitin a "nivells sensats".

"Plantegem una política econòmica que coincideix amb el que està fent a Europa, principalment de consolidació fiscal i reformes estructurals", ha dit Rajoy. Merkel ha defensat el model d'ocupació alemany "encara que sigui difícil que algú, als 45 anys, hagi d'aprendre a fer una altra feina".

stats