Internacional 16/09/2019

Metges de Zimbàbue demanen l'alliberament d'un líder sindical segrestat

La justícia ordena investigar la desaparició del doctor, que demanava augments salarials

Ara
2 min
Doctors i doctores de centres públics de Harare canten en la protesta pel suposat segrest d'un líder sindicalista, a la capital de Zimbàbue

BarcelonaCentenars de metges han intentat manifestar-se aquest dilluns al centre de la capital de Zimbàbue per protestar contra el presumpte segrest d'un dels líders sindicals, que va desaparèixer dissabte al vespre després de deixar l'inquietant missatge que se l'emportaven tres homes. Dos dies després no hi ha ni rastre del doctor Peter Magomeyi, un jove líder sindical que havia rebut amenaces i advertències perquè abandonés les protestes a favor de millores laborals del sector. La policia antidisturbis ha impedit que la manifestació dels professionals de la sanitat, la majoria de centres públics d'Harare, avancés cap a l'oficina del president Emmerson Mnangagwa.

Magomeyi és el president del ZHD, el sindicat que aplega els metges residents i des de feia setmanes encapçalava les protestes per exigir un augment de sou per al col·lectiu i que els salaris es comencessin a pagar en dòlars nord-americans i no en la devaluada moneda local. Però, segons expliquen els seus companys, va ser segrestat per tres homes, a qui se'ls identifica com a membres dels serveis d'intel·ligència de Zimbàbue.

Amb les bates blanques i cantant eslògans a favor de l'aparició de Magomeyi, els metges sènior s'han afegit a la protesta dels residents al crit de "Sense el Peter no treballarem". Un jutge del Tribunal Suprem ha ordenat als caps de la policia i dels serveis d'intel·ligència que obrin una investigació per esbrinar on és. El govern ha confirmat que ho faria, però ha negat que el seu personal sigui al darrere de la desaparició.

Al novembre farà dos anys que el general Mnangagwa es va fer càrrec de la presidència del país, després d'un cop d'estat contra el dictador Robert Mugabe, mort el 6 de setembre. Tot i que el nou president ha promès reformes i millores en els salaris dels funcionaris, les butxaques dels ciutadans encara no han notat res.

El fet que Mnangagwa fos durant dècades la mà dreta del vell Mugabe fa que una gran part de la ciutadania se senti escèptica i no confiï en les seves promeses, mentre la crisi econòmica i social enfonsa encara més aquest país del sud de l'Àfrica.

stats