Internacional 27/09/2020

Mèxic ordena empresonar militars per la desaparició dels 43 estudiants d'Ayotzinapa

Sis anys després de la massacre només s'han pogut identificar tres cossos

Ara
1 min
manifestació pels carrers de la ciutat de Mèxic pel sisè aniversari de la desaparició dels 43 estudiants

BarcelonaSis anys després de la desaparició dels 43 estudiants de magisteri d'Ayotzinapa, el president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, ha demanat perdó en nom de l'estat als familiars de les víctimes, que exigeixen que s'investigui què els va passar. En una decisió sense precedents, ha anunciat que s'han emès ordres de detenció contra membres de l'exèrcit implicats en el cas.

"Els demano disculpes en nom de l'estat perquè estem davant d'una gran injustícia comesa per l'estat mexicà", ha dit als familiars en un acte al Palau Nacional, aquest dissabte a la nit. En arribar al poder el 2018, el progressista López Obrador va ordenar reobrir una investigació del cas que l'executiu del seu predecessor Enrique Peña Nieto havia tancat assegurant que policies locals corruptes havien lliurat els joves al crim organitzat, que els va matar i va cremar els seus cossos. Era una versió que es va batejar com la "veritat històrica". Una comissió internacional va considerar impossible que els cossos fossin cremats a l'abocador que assenyala aquesta versió oficial. Fins ara només s'han pogut identificar els cossos dels tres dels joves.

Familiars dels joves desapareguts van agrair el canvi de política de l'administració, però van instar AMLO a "empènyer", perquè "ja han passat sis anys i no tenim res", va dir Mari Martínez Zeferino, mare d'un dels desapareguts. "Se'ls van endur policies i hi van participar militars. Busquin els nostres fills perquè allà els tenen: els volem vius perquè vius se'ls van endur", va reclamar.

stats