Internacional 20/01/2017

Mèxic extradeix el Chapo als EUA

El narcotraficant ja és a territori nord-americà. El trasllat es va fer l'últim dia de la presidència d'Obama

Efe
2 min
El 'Chapo' en la seva arribada als EUA aquest dijous a la nit.

Ciutat de MèxicEl govern mexicà ha extradit el líder del càrtel de Sinaloa, Joaquín 'el Chapo' Guzmán, als Estats Units l'últim dia de la presidència de Barack Obama perquè afronti càrrecs per narcotràfic, blanqueig de diners i homicidi, entre d'altres.

L'extradició del Chapo: un gest per salvar la caraEl ministeri d'Afers Exteriors mexicà ha informat en un comunicat que ha posat Guzmán a disposició de la Procuradoria General de la República i, a través d'aquesta institució, el govern l'ha entregat aquest dijous a les autoritats dels Estats Units.

Les forces mexicanes condueixen el 'Chapo' cap als EUA.

Enmig d'un fort operatiu de seguretat, el Chapo ha sigut traslladat des de la presó de Ciudad Juárez, on estava reclòs des del maig passat, a l'aeroport d'aquesta població fronterera amb els Estats Units. Des d'allà ha volat cap a Nova York, on afrontarà sis processos penals que té pendents als Estats Units.

El departament de Justícia nord-americà ha confirmat l'arribada del Chapo a territori dels EUA i ha agraït en un comunicat al govern mexicà del president Enrique Peña Nieto "la seva àmplia cooperació i assistència per assegurar l'extradició de Guzmán".

El Chapo, que va ser capturat de nou el 8 de gener del 2016 al seu estat natal, Sinaloa, després de la fugida que va protagonitzar l'11 de juliol del 2015 del penal de l'Altiplano, a l'estat de Mèxic, té causes pendents als estats nord-americans de Nova York, Texas, Arizona, Florida, Illinois i Nou Hampshire.

El seu trasllat a Nova York es justifica pel fet que la Fiscalia de Brooklyn té la causa pendent més contundent contra el líder del càrtel de Sinaloa. El cas està obert des del 2009, però el novembre del 2016 la Fiscalia va presentar un nou escrit en el qual acusa Guzmán de diversos càrrecs, inclosos els de narcotràfic, pertinença a organització criminal i distribució il·legal de marihuana, cocaïna, metamfetamines i heroïna.

El 22 de gener del 2016, uns dies després que el Chapo tornés a ser capturat, Peña Nieto va informar que el seu govern estava buscant accelerar l'extradició del narcotraficant als Estats Units. Aquesta declaració va ser la confirmació del gir radical de la posició del govern mexicà.

El gener del 2015, el llavors fiscal mexicà, Jesús Murillo, va declarar que Guzmán hauria de "complir la seva condemna a Mèxic" abans de ser extradit als Estats Units, cosa que podria produir-se "uns 300 o 400 anys després".

Aquesta posició va canviar després que Guzmán protagonitzés la seva fugida de l'Altiplano, la segona d'una presó de màxima seguretat, que va deixar en ridícul l'administració de Peña Nieto, que l'any 2014 va arribar a assegurar que una segona fugida del Chapo seria "imperdonable".

stats