Internacional 26/01/2017

Peña Nieto cancel·la la seva visita als Estats Units

Donald Trump li havia demanat que suspengués la reunió prevista per dimarts si insistia a no pagar el mur a la frontera amb Mèxic

Ara
2 min

BarcelonaEl president mexicà, Enrique Peña Nieto, ha cancel·lat la visita als Estats Units que tenia prevista per a la setmana que ve i durant la qual s'havia de reunir amb el president Donald Trump. En un tuit ha dit que el seu equip ha informat aquest matí la Casa Blanca de l'anul·lació.

El president nord-americà ha dit des de Filadèlfia, en un discurs davant congressistes republicans, que la reunió "no hauria tingut sentit" si Mèxic no tracta els EUA "amb respecte".

La decisió del govern mexicà arriba arran de la polèmica pel mur que Trump ja ha ordenat construir a la frontera amb Mèxic i que el republicà vol que paguin els mexicans. En un missatge televisat a tot el país aquesta matinada, però, Peña Nieto ha rebutjat pagar i ha criticat la decisió del nou inquilí de la Casa Blanca d'ordenar la construcció de la barrera. "Mèxic no creu en murs", ha afegit.

Trump li ha respost a través de Twitter demanant-li que cancel·lés la reunió prevista per dimarts entre els dos líders. Així ha estat.

"Els EUA tenen 60.000 milions de dòlars de dèficit comercial amb Mèxic. Des del principi del NAFTA l'acord ha sigut beneficiós només per a una part i ens ha suposat la pèrdua d'un gran nombre de llocs de feina i de companyies. Si Mèxic es nega a pagar pel mur, llavors serà millor cancel·lar la reunió prevista", ha dit Trump en dos tuits.

La de Peña Nieto era una de les primeres visites de mandataris estrangers previstes per Trump.

Peña Nieto també ha posat els 50 consolats de Mèxic a disposició dels migrants per defensar els seus drets: "Allà on hi hagi un mexicà el seu país li ha de fer costat". I ha recordat que el seu govern està renegociant les noves regles del joc en matèria de "cooperació, comerç, inversions, seguretat i migracions" a la regió nord-americana. Peña Nieto ha dit que prendrà decisions un cop tingui els informes de la delegació oficial encapçalada pel seu ministre d'Exteriors, que és aquests dies a Washington.

Milers de milions

En una entrevista a la cadena ABC emesa aquesta matinada, Trump havia reiterat que "Mèxic ha de pagar el 100% del cost d'aquest mur". De totes maneres, per iniciar les obres el Congrés haurà d'aprovar-ne el pressupost, que s'estima en milers de milions d'euros, i no queda clar d'on sortiran els fons. La barrera, que Trump defineix com "físicament infranquejable", de 3.200 kilòmetres de longitud, té, a més, un elevat cost de manteniment. L'ordre executiva parla de contractar 10.000 policies de frontera.

"Una nació sense fronteres no és una nació", va dir Trump en una conferència al departament de Seguretat Nacional. "Des d'avui els Estats Units recuperen el control de la seva frontera".

stats