Internacional 22/11/2019

Un miler de migrants fugen en pastera de Líbia en 72 hores

Els combats als voltants de Trípoli i les bones condicions meteorològiques acceleren les sortides

Cristina Mas
3 min
Migrants rescatats dijous a bord de l'Aita Mari. SMH

BarcelonaEls migrants que estan atrapats a l'infern de Líbia intenten fugir-ne desesperadament: des de dimarts almenys un miler s'han llançat al mar en embarcacions precàries. L'èxode coincideix amb l'agreujament dels combats a l'entorn de la capital, Trípoli, que han sigut especialment intensos els últims dies a la localitat veïna de Karabuli, un dels punts de partida de pasteres en la ruta del Mediterrani central. És en aquest punt on les milícies lleials al mariscal Khalifa Haftar estan intentant aïllar la capital, on hi ha el govern de Fayez al-Sarraj, reconegut per l'ONU i la UE tot i que no ha sigut elegit. Les tropes de Haftar estan intentant controlar l'única carretera que condueix a Trípoli, a la qual només es pot accedir en avió. Líbia és un estat fallit des que la revolució del 2011 i una intervenció de l'OTAN van derrocar el coronel Muammar al-Gaddafi, que havia governat el país amb mà de ferro durant més de 40 anys.

Des de dimarts, els tres vaixells de rescat humanitari que estan operatius a la zona de rescat de Líbia (l'Open Arms, l'Aita Mari i l'Ocean Viking) han salvat 366 persones en aigües internacionals. El seu estat de salut evidencia l'emergència que es viu a Líbia: a més de deshidratats, amb hipotèrmia i marejats després de passar-se un dia i una nit a l'aigua, els equips mèdics de les ONG han hagut de tractar a bord dels vaixells ferits de bala i persones amb lesions per pallisses.

Tots els rescatats són subsaharians, excepte un egipci, i hi ha molts menors no acompanyats i algunes dones embarassades enmig del drama. Tots els vaixells han demanat a les autoritats malteses i italianes un port segur on desembarcar els immigrants. S'apropa un temporal i si la burocràcia no desencalla la situació, les tres organitzacions alerten que la situació es complicarà encara més. Tot i que fa unes setmanes Malta i Itàlia van arribar a un acord amb altres països de la UE per deixar desembarcar els vaixells d'ONGs a canvi que els migrants fossin ràpidament reubicats en altres estats, aquest mecanisme només funciona quan els rescats es fan dins les seves respectives zones de rescat i no dins la zona líbia, com és el cas.

A més, una pastera amb 74 persones va poder arribar pels seus propis mitjans fins a l'illa italiana de Lampedusa. Però la majoria no han tingut aquesta sort. Segons informa aquest divendres l'Organització Internacional de Migracions (OIM), 289 migrants, entre els quals 14 criatures i 33 dones, van ser capturats pels guardacostes de Trípoli, que són antigues milícies a les quals el govern de Fayez al-Sarraj ha contractat la detenció de migrants al mar per complir amb els seus acords amb Itàlia i la Unió Europea. Tots van ser retornats a Líbia per acabar tancats en els centres de detenció que funcionen a la capital i els seus voltants, que no han estat al marge de la guerra. A més, 43 migrants van ser detinguts per la marina de Tunísia i desembarcats en aquest país, que entre altres coses no ha signat els tractats internacionals d'acollida de refugiats.

Un pescador libi va alertar dimecres Alarm Phone del naufragi d'una pastera amb almenys 67 morts i uns 30 supervivents. Si es confirma aquest desastre, augmentarà la macabra estadística del Mediterrani, on aquest any han mort almenys 597 persones intentant arribar a Europa, més de la meitat en la ruta central, la més perillosa del planeta per als migrants.

stats