PRÒXIM ORIENT
Internacional 03/01/2018

L'Iran dona per finalitzada la revolta al país

Milers de persones es manifesten a favor del règim

Mònica Bernabé
2 min
Manifestació en suport del govern per tal de contrarestar les protestes iniciades el passat dijous

Barcelona"Podem dir que avui [per ahir] ha acabat la sedició". Amb aquestes paraules es va expressar ahir el comandant en cap dels Guardians de la Revolució de l'Iran, el general Mohammad Ali Jafari, per anunciar que les protestes que han sacsejat el país persa des de dijous passat ja es poden donar per acabades completament. "Els enemics saben que de cap manera poden amenaçar la República Islàmica", va assegurar. Ahir desenes de milers de persones es van manifestar a l'Iran a favor del règim, convocades precisament per contrarestar les mobilitzacions de protesta.

Segons els mitjans locals, els manifestants pro règim van sortir al carrer de forma espontània, sense demanar cap permís ni estar organitzats. Aquestes mobilitzacions van ser retransmeses en directe a través de la televisió pública. En canvi, les protestes antigovernamentals van ser declarades il·legals pel ministeri de l'Interior iranià i les autoritats van amenaçar els manifestants de castigar-los fins i tot amb la pena de mort.

Les primeres mobilitzacions de protesta van començar dijous a Maixhad, una ciutat molt conservadora d'uns dos milions d'habitants del nord-est de l'Iran. Les protestes es van estendre després a moltes altres localitats. Els manifestants –sobretot joves i gent humil– es queixaven inicialment contra l'augment dels preus, la corrupció i l'alt índex de desocupació juvenil al país, però després a les mobilitzacions també s'hi van començar a corejar eslògans contra la teocràcia islàmica, contra el guia suprem Ali Khamenei i contra el govern del moderat Hassan Rouhani.

El general Jafari va destacar ahir que "la preparació de les forces de seguretat [iranianes] i la vigilància de la gent" han permès derrotar els "enemics", en referència als manifestants que van iniciar les protestes. Segons va detallar, els Guardians de la Revolució només van haver d'intervenir –"i de forma limitada", va insistir– en tres províncies del país. "Hi havia com a màxim 1.500 persones en cada manifestació –va afirmar per treure importància a les protestes–. I el nombre d'esvalotadors no superaven els 15.000 en tot el país", va afegir.

Les imatges difoses ahir per la televisió pública iraniana mostraven milers de ciutadans manifestant-se amb banderes de l'Iran i retrats del guia suprem Ali Khamenei en ciutats com Kermanshah, Ilam i Gorgan. A la localitat de Qom, els manifestants van cridar lemes com "Mort als mercenaris americans!". I en altres ciutats l'eslògan més repetit va ser "Els manifestants sediciosos han de ser executats".

Es desconeix què ha passat als carrers de moltes ciutats, ni com s'han dissolt les mobilitzacions de protesta. El ministre d'Educació, Mohammad Bathai, va informar ahir que molts detinguts a les protestes antigovernamentals són joves, sobretot estudiants. Els detinguts seran declarats culpables de delictes com atemptat contra la seguretat nacional i enemistat amb Déu, tots dos castigats amb la pena capital.

stats