Internacional 26/11/2013

Milers de manifestants ocupen ministeris a Bangkok per exigir la dimissió del govern

La justícia tailandesa emet una ordre d'arrest contra el líder de les protestes

Agències
2 min
Manifestants tailadesos durant l'cupació del Ministeri de Finances

BangkokMilers de manifestants han ocupat avui les instal·lacions de diversos ministeris a Bankok després que ahir van envair la seu del ministeri de Finances per exigir la dimissió del govern de la primera ministra, Yingluck Shinawatra, a qui acusen de corrupció. Els organitzadors de les protestes, que ja fa setmanes que sacsegen la capital tailandesa, sostenen que compten amb el suport de gairebé un milió de persones, xifra que l'estat redueix a unes 100.000.

La justícia tailandesa ha emès aquest dimarts una ordre d'arrest contra el líder de les protestes, l'ex viceprimer ministre, Suthep Thaugsuban, que ha passat la nit a les oficines del ministeri de Finances protegit per milers de seguidors fidels a les revoltes. La justícia acusa a Suthep d'incitar a la rebel·lió, una pena que a Tailàndia suposa una màxima de set anys de presó.

Suthep, que recentment ha renunciat al càrrec de parlamentari del Partit Demòcrata, va assenyalar que les protestes tenen la principal finalitat d'acabar amb el "règim de Thaksin", en referència l'ex cap d'Estat i germà gran de l'actual primera ministra.

Les mobilitzacions van començar a finals d'octubre per posicionar-se en contra de la llei d'aamnistia presentada pel govern. Segons l'oposició, aquesta llei era una excusa per permetre el retorn de Thaksin, ex president que viu a l'exili d'ençà que l'any 2008 va ser condemnat a dos anys de presó per corrupció. Thaksin conserva un ampli suport a les zones rurals del país i entre les classes baixes.

De moment, els manifestants controlen els ministeris de Finances, Agricultura i Transports i amenacen de tornar a ocupar el d'Interior, que van abandonar ahir a la tarda després que un responsable del ministeri els va prometre acatar les seves peticions. Altres oficines governamentals s'han vist forçades a paralitzar la seva activitat per temor que els manifestants les ocupin.

Ahir a la nit, la primera ministra va activar l'anomenada llei de seguretat interna als districtes afectats per les protestes. Aquesta norma permet la declaració del toc de queda i atorga poders excepcionals a les forces de seguretat.

Amb motiu de les protestes, les autoritats locals han prorrogat el tancament de 32 col·legis que es troben a la zona de les manifestacions.

stats