Internacional 09/02/2020

Un militar mata 29 persones a Tailàndia i s'atrinxera en un centre comercial

L'assaltant, que va retransmetre els fets a través de Facebook, ha sigut abatut per la policia

Ara
3 min
Treballadors sanitaris atenen una de les víctimes del tiroteig massiu a la província de Nakhon Ratchasima (Tailàndia), aquest dissabte

BarcelonaDissabte negre, de pel·lícula de terror, a la ciutat tailandesa de Nakhon Ratchasima, a l’est del país. Un militar, identificat com a Jakrapanth Thomma i de 32 anys, ha sembrat el pànic després de matar, a trets i indiscriminadament, 29 persones i atrinxerar-se amb més d’una desena d’ostatges en el principal centre comercial de la ciutat.

El militar Jakraphanth Thomma, el suposat autor de la massacre en el centre comercial de Tailàndia.

El primer ministre de Tailàndia, Prayut Chan-ocha, ha informat aquest diumenge que la policia de Tailàndia ha abatut aquesta matinada el soldat després d'un intens tiroteig. El mandatari també ha indicat que, a més de les víctimes mortals, almenys una setantena de persones han resultat ferides durant l'atac, vuit de les quals continuen en estat de gravetat.

Abans de ser capturat, l'assaltant va retransmetre en directe diversos moments dels atacs a través del seu perfil de Facebook fins que la xarxa social li ha bloquejat el compte. També es va fer selfies al lloc dels fets.

Una de les fotos que s'ha fet el soldat durant l'atac.

Tot plegat va començar a la base militar on el jove estava destinat, als afores de Nakhon Ratchasima. Segons explica la premsa local, el soldat va obrir foc amb un rifle d’assalt contra un militar de rang superior –a qui va matar– i contra altres companys. Llavors va robar un vehicle i armes de la seva base i, seguidament, es va dirigir cap al centre de la ciutat.

El seu destí era el centre comercial Terminal 21, però durant el trajecte va anar disparant, a sang freda, contra civils que anava trobant. És a l’establiment comercial, però, on la massacre va ser més intensa. Les imatges que arribaven eren esfereïdores: l’uniformat, amb casc, roba de camuflatge i rifle d’assalt en mà, accedeix a l’edifici i dispara contra tothom qui pot. Centenars de persones fugen aterrides de l’establiment. És llavors quan el soldat s’atrinxera, suposadament, a la quarta planta del centre comercial.

Nakhon Ratchasima, a Tailàndia.

També es va registrar un incendi en una zona pròxima, que s'haurien produït per l'explosió d'una bombona de gas que va rebre algun dels trets que va disparar el jove. Precisament aquest incendi li va servir de fons al soldat per fer-se una fotografia i compartir-la també a través de Facebook. En aquell moment, la matança estava en marxa.

"La mort és inevitable per a tots"

Fins ara la policia ha evitat pronunciar-se sobre el possible motiu del crim, tot i que el suposat assaltant, el soldat, va publicar diversos missatges polítics i de venjança contra el cos militar al seu perfil de Facebook, que ja ha estat desactivat per la xarxa social. "Enriquir-se a través de la corrupció i aprofitar-se dels altres, ¿us penseu que us emportareu els diners per gastar-los a l'infern?", escrivia en una publicació aquest dissabte. Hores abans de l'atac també havia publicat una foto, en què sortia ell amb una arma al braç, que deia: "La mort és inevitable per a tots".

Un cartell que han distribuït les autoritats tailandeses en què demanen ajuda ciutadana per detenir el militar.

En un dels últims vídeos que va compartir abans que se li tanqués la pàgina de Facebook, i quan ja hi havia bona part del cos policial intentant-lo capturar, el jove va dir: "Estic cansat... ¿hauria de rendir-me?"

stats