Internacional 27/01/2016

Hollande perd la ministra de Justícia per la política antiterrorista

"He optat per ser fidel a mi mateixa", diu Christiane Taubira, que s'oposava a la reforma constitucional per retirar la doble nacionalitat als condemnats per terrorisme

Ara
2 min
Christiane Taubira, en sortir de l'Elisi, en una imatge d'arxiu. MARTIN BUREAU / AFP

BarcelonaLa ministra de Justícia francesa, Christiane Taubira, ha dimitit aquest dimarts, quan el Parlament comença a debatre una reforma constitucional per retirar la nacionalitat als condemnats per terrorisme, una mesura a la qual s'havia oposat públicament.

"He optat per ser fidel a mi mateixa, als meus compromisos, als meus combats, a la meva relació amb els altres", així s'ha justificat la mateixa Taubira aquesta tarda de dimecres en una roda de premsa.

La dimissió s'havia anunciat al matí en un comunicat de l'Elisi que explica que Jean-Jaques Urvoas, president de la comissió legislativa de l'Assemblea Nacional, considerat proper al primer ministre Manuel Valls, substituirà la ministra.

Taubira ha explicat el seu "gran desacord polític" amb les mesures impulsades arrel dels atacs terroristes del passat novembre a París. Per a la ja ex ministra, tot i que "el perill terrorista que amenaça [el país] és greu", però "no se li ha de concedir cap victòria, ni militar, ni política ni simbòlica".

"Perquè aquest país desborda de força, energia, voluntat, imaginació, pot entendre que el seu destí col·lectiu reposa sobre bases sòlides, entre les quals està la construcció de la seva identitat republicana, cívica, i que aquestes són prou robustes, profundes, com per resistir als accidents i les tragèdies", ha afegit.

La ministra dimissionària, que formava part de l'equip d'Hollande des del 2012, havia dit hores abans a Twitter que "De vegades, resistir és quedar-se, i de vegades, resistir és marxar. Per fidelitat a un mateix i a nosaltres. En definitiva, per l'ètica i el dret".

Taubira, nascuda a la Guaiana Francesa el 1952, va ser coneguda per haver impulsat al Parlament francès la legalització del matrimoni entre persones del mateix sexe. Era reconeguda com un dels membres més progressistes del govern de François Hollande. Ha estat criticada per ser menys dura pel que fa a la política de seguretat i antiterrorista, una posició que es fa fer més insostenible després dels atacs del 13 de novembre a París, on van morir 130 persones, i davant l'enduriment de la legislació en l'entorn europeu.

La seva dimissió arriba en un moment en què la premsa francesa especula amb una possible remodelació del govern de François Hollande abans de les eleccions del 2017, en què les perspectives electorals dels socialistes són dolentes.

stats