Internacional 29/04/2019

Processats el ministre de Finances i l'excap de Seguretat d'Algèria

Continuen les venjances entre clans del règim pel control del poder

Ara
2 min
Un grup  de joves protestant per la candidatura de Bouteflika ahir en un carrer d’Alger.

BarcelonaEl ministre de Finances algerià i exgovernador del Banc Central, Mohamed Loukal, ha comparegut dilluns davant un tribunal a Alger investigat per malversació de fons públics. També hi ha de comparèixer el general Abdelaghani Hamel, que va ser destituït el juny passat després d'un escàndol de tràfic de cocaïna. Continua així la successió de venjances entre els clans que es disputen el poder al país, en plena crisi política arran de les massives protestes populars, que van forçar la dimissió de l'octogenari president, Abdelaziz Bouteflika, al poder des del 1999. Els manifestants es preparen per tornar-se a manifestar el 3 de maig per desè divendres consecutiu.

Des de la dimissió de Bouteflika, el 2 d'abril, la justícia ha obert una sèrie d'investigacions sobre corrupció contra importants homes de negocis i alts responsables de l'entorn del president. L'endemà de la retirada de l'octogenari president, greument afectat pels efectes d'una embòlia que va patir el 2013, va ser detingut l'excap de la patronal, Ali Haddad, pròxim a Bouteflika.

També ha caigut en la purga Issad Rebrab, directiu de Cevital, el principal grup privat del país, i l'home més ric d'Algèria, empresonat el 23 d'abril acusat de "declaracions falses" en matèria de transferència de capitals i d'importacions. També s'ha anunciat el processament de l'exministre d'Energia, Chakib Khelil, implicat en un altre escàndol de corrupció.

Designat a finals del mes passat, Loukal va ser convocat la setmana passada costat de l'ex primer ministre, Ahmed Ouyahia. És la primera vegada a Algèria que la justícia cita un ministre en exercici, i un ex primer ministre tot just un mes i mig després de la seva destitució. Justament ahir el cap de l'Estat Major i home fort del país, Gaid Salah, que intenta tutelar el procés polític, va tornar a pressionar la justícia per accelerar les investigacions per corrupció i malversació.

Les protestes van prosseguir divendres passat amb centenars de milers de persones que exigeixen la caiguda també de Salah –mà dreta del mandatari durant 15 anys– i del president del Senat i cap d'estat interí, Abdelkader Bensalah, i l'exministre de l'Interior i nou primer ministre, Nouredin Bedaui.

L'oposició demana, a més, l'ajornament de les eleccions presidencials convocades per al 4 de juliol.

En aquest ambient de protesta i paràlisi política, amb diverses famílies de l'oligarquia enfrontades pel poder, el cap de l'estat major va ordenar dies enrere la posada en marxa d'una suposada campanya de "mans netes" àmpliament criticada al carrer. La campanya ha afectat els principals suports econòmics de la família Bouteflika en un intent, segons analistes internacionals i locals, del cap de l'exèrcit i del seu clan de mirar de desvincular-se dels seus antics socis.

stats