Internacional 08/03/2019

El primer ministre de Finlàndia dimiteix

El mandatari renuncia després del fracàs del seu intent de reformar el sistema sanitari del país

Ara
2 min
El primer ministre finlandès ha presentat la seva renúncia aquest divendres.

BarcelonaEl primer ministre de Finlàndia, el centrista Juha Sipilä, ha presentat aquest divendres la seva dimissió després que hagi fracassat en el seu intent d’impulsar una ambiciosa reforma del sistema sanitari i de la seguretat social per en teoria fer-lo més sostenible a llarg termini. La renúncia es produeix cinc setmanes abans de la celebració d’eleccions generals, previstes per al pròxim 14 d’abril.

El primer ministre ha presentat la seva dimissió al president, Sauli Niinistö, que l’ha acceptada, tot i que ha demanat al mandatari que continuï liderant un executiu en funcions fins a la celebració dels comicis.

El govern de coalició finlandès està format pel Partit del Centre, els conservadors de la formació Kokoomus i els populistes del partit Futur Blau, que són una escissió de la formació ultradretana Veritables Finlandesos. L’executiu considerava la reforma del sistema sanitari i de la seguretat social un dels punts claus del seu programa electoral, i havia amenaçat en dimitir si no era aprovat.

La reforma que el govern volia dur a terme pretenia la centralització del servei que ara proporcionen els 295 municipis del país, i augmentar-hi la participació d’entitats privades. La comissió constitucional del Parlament finlandès, però, no va aprovar el projecte en considerar que no respectava la igualtat de drets de tots els finlandesos.

Segons els experts, la població finlandesa té una de les taxes d’envelliment més ràpides d’Europa, i això amenaça la sostenibilitat de les finances públiques del país a llarg termini a causa del fort increment de la despesa en sanitat i seguretat social. La majoria de polítics a Finlàndia estan d’acord que cal dur a terme una reforma del sistema sanitari, però discrepen de com fer-ho.

stats