Internacional 27/10/2014

El partit de Poroixenko inicia el diàleg per formar una coalició europeista a Ucraïna

Rússia reconeix els resultats de les eleccions legislatives al país

Efe
2 min

KíevEl Bloc de Petró Poroixenko, virtual guanyador de les eleccions legislatives ucraïneses del passat diumenge, ha iniciat avui les consultes amb el Front Popular del primer ministre, Arseni Yatseniuk, per formar una coalició europeista. L'objectiu és crear una coalició que tingui majoria constitucional (300 dels 450 escons) al Parlament, que permeti introduir esmenes constitucionals i reformes estructurals.

El Bloc de Poroixenko i el Front Popular van gairebé empatats després de l'escrutini del 46% dels vots per llistes de partits, tot i que el primer obtindrà la victòria gràcies a les circumscripcions majoritàries, ja que lidera en una seixantena, segons ha informat la Comissió Electoral Central.

"Acaben de començar les negociacions amb el Front Popular. Ja hi ha hagut consultes entre el president i el primer ministre", ha assegurat Yuri Lutsenko, cap del bloc presidencialista en una roda de premsa. "Avui està prevista una reunió en un format ampli amb els representants d'altres forces polítiques" a la qual estan convidats a participar els altres grups pro-europeus lligats al moviment d'Euromaidan com Autoajuda -que obtindria un 11,3% dels vots-, ha afegit.

El partit de l'ex primera minstra Yulia Timoixenko entraria pels pèls a la Rada Suprema (la cambra legislativa ucraïnesa), amb poc més del 5% dels sufragis. Timoixenko va expressar ahir la seva intenció de col·laborar amb els partits majoritaris per formar una nova coalició de govern.

Rússia dóna per vàlides les eleccions

El ministre d'Exteriors de Rússia, Serguéi Lavrov, ha assegurat aquest dilluns que Rússia reconeixerà els resultats de les eleccions legislatives del diumenge a Ucraïna. "Crec que reconeixerem les eleccions, perquè per a nosaltres és molt important que a Ucraïna sorgeixin finalment unes autoritats que ni es dediquin a lluitar els uns contra els altres, ni a arrossegar Ucraïna a l'est o l'oest, sinó als autèntics problemes que afronta el país", ha dit Lavrov en declaracions a agències locals.

El Kremlin es va mostrar la setmana passada a favor de les eleccions convocades pels rebels pro-russos pel proper 2 de novembre a les zones sota el seu control de les regions orientals d'Ucraïna, a Donetsk i Lugansk.

stats