Internacional 31/10/2019

La miss violada pel president del seu país

Fatou Jallow declara en la comissió pels crims del dictador de Gàmbia

Marta Rodríguez
2 min
Fatou Jalou declarant a la Comissió de la Veritat sobre els crims del dictador Jammeh

BarcelonaA Fatou Toufah Jallow la va violar, en els dies previs al Ramadà del 2015, el president de Gàmbia, Yahya Jammeh. Primer, li va injectar un líquid al braç i després la va penetrar, sense fer cas de les súpliques de la jove que no continués. “Jo li demanava que parés, li deia que ho sentia molt però això encara el feia sentir més còmode”, ha explicat aquest dijous la noia, guanyadora d’un concurs de bellesa organitzat pel mateix Jammeh per, en teoria, empoderar les joves del petit país africà, un dels més pobres del continent.

Jallow, que ara té 23 anys, és una de les tres dones que han denunciat per violència sexual Jammeh i ha assegurat que ho fa perquè d’altres víctimes trenquin el silenci. Durant els 22 anys del règim dictatorial l’estrambòtic Jammeh va governar el país com si fos la seva finca particular, practicant una brutal repressió que anava des de les desaparicions forçoses fins a les execucions extrajudicials, i fins i tot va obligar malalts de VIH a seguir un tractament que ell mateix s’havia inventat. Després de ser derrotat a les urnes per Adama Barrow el 2016, viu impunement i tranquil·lament en l’exili daurat de la Guinea Equatorial de Teodoro Obiang, el dictador més longeu.

Barrow va impulsar la Comissió de la Veritat, la Reconciliació i la Reparació, que des del mes de gener escolta les víctimes de Jammeh. En aquest auditori, Jallow ha relatat en primera persona com el president i el seu cercle d’assessors li trucava i la convidava perquè anés a palau. En un principi, eren unes trobades en què Jammeh es presentava com un “pare” que l’aconsellava estudiar.

Fins que li va demanar que es casés amb ella, una proposició que la jove es va prendre com una “broma”. Més tard, Jammeh ja va passar a l’agressió pura i dura, en una habitació del palau presidencial, al costat d’on imams i altres convidats recitaven l’Alcorà. “Qui t’has cregut que ets tu?”, diu que li va dir Jammeh, acostumat a pagar i forçar per sexe, segons han declarat consellers presidencials. "Ho va fer per donar-me una lliçó per advertir-me que ningú li pot dir que no a ell, un home a que ningú li deia que no", ha afirmat Jallow.

La jove va callar i va optar per marxar a l’exili del veí Senegal, tement que ningú la creuria o que posaria en risc la seva vida si alçava la veu. “És el nostre president i farem tot el possible per protegir-lo”, l’havia advertit un assessor del dictador després de la violació, amb les llàgrimes rodolant per les galtes.

En els nou mesos que fa que funcional la Comissió han testificat 108 persones, de les quals només 17 són dones, així que el testimoni de la jove Jallow pren una gran rellevància per conèixer els atacs contra les dones i s’ha convertit en un referent per aconseguir extradir el dictador perquè sigui jutjat a Gàmbia. El país viu amb interès les sessions, transmeses per televisió i les xarxes, ja que els testimonis posen veu al rosari d’abusos i violacions de drets humans que va marcar una generació.

stats