Internacional 23/05/2019

Modi s'encamina cap a una reelecció històrica a l'Índia

El primer ministre, de perfil populista, obté la majoria absoluta en els primers resultats parcials

Reuters
2 min
Narendra Modi, primer ministre de l'Índia, en una foto d'arxiu.

Nova Delhi / KolkataEl partit hindú nacionalista del primer ministre Narendra Modi ha obtingut una victòria històrica a les eleccions generals de l'Índia, segons els primers resultats del recompte. Les dades oficials de la Comissió Electoral de l'Índia atorguen la majoria absoluta al partit Bharatiya Janata (BJP), de Modi, amb 292 dels 542 escons en joc. El seu principal rival, l'històric Partit del Congrés, es quedaria amb 50 escons.

El resultat probablement animarà els grups hindús, que volen fer valer el seu domini al país, cosa que alarma la minoria musulmana. També permetria a Modi avançar en reformes per combatre l’atur i l'empobriment que han persistit durant els seus cinc anys al poder.

"És un mandat enorme per a les polítiques de Narendra Modi –ha dit GVL Narasimha Rao, portaveu de BJP–. És una victòria enorme per a l'Índia, ens sentim humils per la magnificència d'aquesta victòria".

Mentre avança el recompte dels 600 milions de vots, el marge de victòria previst és molt més gran del que havien previst les enquestes. Els resultats finals s’esperen per a aquesta tarda.

Modi va estar sotmès a pressió quan va començar a fer campanya, després de perdre les eleccions en tres estats al desembre, a causa del malestar per l'atur i l'augment dels preus agrícoles. Modi ha sabut conduir el debat cap al conflicte armat entre l'Índia i el Pakistan, després de nous incidents al febrer a la regió fronterera del Caixmir.

"La seguretat nacional ha protagonitzat el debat –explica Harsh Pant, analista polític de l'Observer Research Foundation de Nova Delhi–. Va permetre que el BJP fugís de certs problemes en què era feble".

El BJP també ha capitalitzat la figura de Modi, un activista frenètic, així com el fet de tenir més recursos financers. El partit de Modi ha gastat 6 vegades més en publicitat a Facebook i Google, i 20 vegades més en publicitat electoral en general.

La policia ha vigilat un col·legi a l'estat de Bengala Occidental, on el BJP ha disputat els escons al Trinamool, un poderós partit regional. "Arreu on vas, la gent parla d’una onada de BJP a Bengala", deia Tapas Das, un taxista de la capital de l'estat, Calcuta.

Els mercats han rebut bé la victòria de Modi, amb guanys a la borsa i una apreciació de la rupia. "Per als inversors mundials, l'estabilitat política i la continuïtat són un factor important a tenir compte per invertir en qualsevol país –apunta Sivakumar, cap de la renda fixa d'Axis Mututal Fund de Bombai–. Això mantindrà l’Índia en el radar dels inversors mundials de renda variable".

stats