Internacional 11/07/2019

Mor Vincent Lambert, el francès en estat vegetatiu símbol de la lluita per una mort digna

La vida d'aquest exinfermer de 42 anys ha sigut el centre d'una batalla judicial dins de la seva família

Ara
2 min
Vincent lambert, de 42 anys, porta des de 2008 en estat vegetatiu per un accident de moto.

BarcelonaEl tetraplègic francès Vincent Lambert, en estat vegetatiu des de feia més d’una dècada, ha mort aquest dijous 9 dies després que l'equip mèdic que el tracta en un hospital de Reims comencés a retirar-li l'alimentació i la hidratació.

L'anunci de la mort l'ha fet François, un dels seus nebots. "Vincent ha mort aquest matí a les 8.24", ha afirmat, i després ha expressat el seu "alleujament després d'anys de patiment per a tothom".

El seu cas s'ha convertit en un símbol a França de la lluita pel dret a una mort digna i ha enfrontat fins i tot la seva família, ja que els seus pares i part dels germans, ultracatòlics, han defensat i batallat per la via judicial que el mantinguessin viu a qualsevol preu malgrat que cap metge li donava cap possibilitat de millorar. Per contra, el criteri de la seva dona, alhora tutora legal, i altres germans era deixar-lo morir sense patir desconnectant-lo de les màquines que el mantenien viu artificialment.

Lambert, infermer de 42 anys, va resultar ferit greu en un accident de trànsit el 2008 i va entrar en coma irreversible el 2011 sense haver deixat per escrit la seva voluntat sobre què volia que es fes amb el seu cos en cas de trobar-se en situació vegetativa. La falta d'aquest document de testament vital ha fet que la seva dona, Rachel Lambert, i els seus pares hagin mantingut una agra i dura batalla legal.

Durant tot el temps que ha passat en estat vegetatiu, els metges han iniciat fins a dues vegades el procés de desconnexió, però la justícia sempre havia obligat a aturar-lo i a tornar a connectar l'home als sistemes artificials vitals. Per contra, el 2 de juliol, amb una sentència favorable del Tribunal de Cassació, es va començar un altre cop la retirada de l'alimentació i la hidratació artificials amb l'administració d'una sedació molt profunda que l'han portat, ara sí, a la mort.

Rachel Lambert sempre ha defensat que, malgrat que el seu marit no va deixar fet el testament vital, hauria rebutjat mantenir-se com "una verdura" i que s'hauria estimat més anar-se'n.

stats