Internacional 18/08/2014

Moren dotzenes de refugiats que fugien en un comboi a l'est d'Ucraïna

Kíev i els rebels pro-russos s'acusen mútuament de ser els responsables de l'atac

Ara
2 min
Un soldat ucraïnès dispara una granada propulsada per un coet a prop de les restes de l'avió malàisi.  MAKS LEVIN / REUTERS

BarcelonaDotzenes de persones, inclosos diversos nens, han mort avui quan un comboi de refugiats ha rebut l'impacte de coets a prop de Lugansk, a l'est d'Ucraïna. L'exèrcit ucraïnès i les forces rebels pro-russes s'han acusat mútuament de ser els responsables de la tragèdia.

Segons un portaveu de l'exèrcit, el comboi estava format per vehicles militars que transportaven refugiats amb banderes blanques aixecades, i ha rebut impactes de morters i de coets Grad. Tots dos bàndols disposen d'aquest tipus d'armament.

El govern de Kíev n'ha responsabilitzat immediatament les forces rebels. Els pro-russos han respost negant tota responsabilitat, i han recordat que el govern ucraïnès ha estat provocant baixes entre civils durant setmanes.

Negociacions estancades

El govern de Kíev estaria disposat a negociar un alto el foc i la desmilitarització a l'est d'Ucraïna, però exigeix tres condicions als rebels i a Rússia. A més de l'alliberament dels captius i de la fi dels atacs armats dels pro-russos, el ministre d'Afers Exteriors ucraïnès, Pavlço Klimkin, va exigir aquest diumenge des de Berlín que la frontera amb Rússia sigui totalment impermeable. Això inclou, segons Klimkin, "tancar la frontera, per posar fi al bombardeig del nostre territori i perquè, des de Rússia, no hi entri gent armada, armes i armament pesant".

Però l'acord entre Rússia i Ucraïna sembla improbable perquè el govern de Vladímir Putin reclama un alto el foc sense condicions. El ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov, ha acusat aquest dilluns el govern d'Ucraïna de ser el responsable de l'estancament de les negociacions. Des de Berlín, Lavrov ha advertit que si Kíev segueix insistint en la solució miliar del conflicte, els esforços internacionals i diplomàtics no prosperaran.

stats