Internacional 28/04/2019

L’atacant d’una sinagoga a Califòrnia es va inspirar en Nova Zelanda

Una dona morta i tres ferits, entre ells una nena, en un nou “atac d’odi”

Ara
3 min
Un mort en un atemptat contra una sinagoga a Califòrnia

BarcelonaUn nou tiroteig massiu i un nou crim d’odi als Estats Units. El mateix dia que es complien sis mesos de l’atac en una sinagoga a Pittsburg, que va deixar 11 persones mortes, dissabte un home va entrar en una altra sinagoga a la localitat de Poway, a prop de San Diego (Califòrnia), i va disparar a matar. El presumpte autor, un jove de 19 anys identificat com a John Earnest, va deixar escrit un manifest antisemita a les xarxes socials i va reconèixer que s’havia inspirat en la matança perpetrada el 15de març a Nova Zelanda, on dues mesquites van ser atacades per un supremacista blanc. Ahir la investigació oberta per la policia de San Diego vinculava el responsable del tiroteig a la sinagoga amb l’incendi registrat també en una mesquita pròxima el mes passat.

L’alcalde de Poway, Steve Vaus, va reconèixer que tot fa pensar que es tracta d’un “crim d’odi” ateses les proclames del presumpte terrorista quan va entrar a la sinagoga. En roda de premsa, el xèrif de la ciutat, William Gore, va confirmar la identitat del presumpte autor del tiroteig com a John Earnest, un jove blanc de 19 anys que portava un rifle AR-15.

Gore va assenyalar que havien localitzat una “carta oberta” a les xarxes socials signada amb aquest nom en la qual l’autor reconeixia el seu odi als jueus i prometia defensar la seva “raça europea”. El jove explicava que havia pres la decisió de dur a terme el tiroteig quan es va assabentar de la matança de Nova Zelanda del mes passat.

L’autor es va entregar

Earnest va entrar dissabte a la sinagoga de Poway, un suburbi de San Diego, quan moltes persones hi celebraven l’últim dia de la Pasqua jueva, i va obrir foc amb el seu rifle d’assalt. Va matar una dona de 60anys i va ferir tres persones més: el rabí del temple, una nena de 8anys i el seu oncle, tot que tots tres estaven ahir fora de perill.

El tirador va fugir en cotxe, i aleshores un agent de la Patrulla Fronterera dels Estats Units que no estava de servei va disparar contra el vehicle, però només va tocar el cotxe i no va aconseguir detenir-lo. Poc després el mateix tirador va trucar a la policia per entregar-se. Quan van arribar, els agents no van oferir resistència.

En la seva suposada carta a les xarxes, el jove també confessa haver incendiat una mesquita a la localitat pròxima d’Escondido fa un mes, i diu que ho va fer en suport a Brenton Tarrant, el supremacista blanc detingut com a autor de la massacre de Nova Zelanda, a qui defineix com el catalitzador de les seves accions. No menciona en concret la sinagoga de San Diego, però proclama la seva admiració per autors d’altes tirotejos massius com el que va matar 11 persones en una sinagoga de Pittsburgh fa justament sis mesos.

Una dona de 60 anys morta

Segons diversos testimonis, la dona que va morir a la sinagoga de Paway era Lori Kaye, de 60 anys i nascuda en aquesta localitat, i va ser abatuda pel tirador quan saltava per protegir el rabí fundador de la sinagoga, Yisroel Goldstein, que també va resultar ferit als dits de les dues mans. Una nena de 8 anys, Noya Dahan, va ser disparada a la cara i a la cama, i Almong Peretz, de 34 anys, va rebre un tret a la cama quan recollia els nens -entre ells la seva neboda Noya Dahan- d’una sala de jocs annexa per intentar portar-los a algun lloc segur, segons relata el San Diego Union-Tribune.

El xèrif va explicar ahir que havia reforçat la seguretat a tots els centres religiosos de la zona per precaució, però va voler enviar alhora un missatge de tranquil·litat. “Emplacem les comunitats a continuar amb la seva activitat de manera normal. El sospitós a l’incident de Poway ha estat capturat i creiem que va actuar sol”, va dir el seu departament en un comunicat. La policia escorcollava ahir la casa i el cotxe del detingut, a més de la sinagoga.

El president dels Estats Units, Donald Trump, també va reaccionar al tiroteig des d’un acte on participava a Wisconsin: “Aquesta nit el cor dels EUA està al costat de les víctimes de l’horrorós tiroteig de Poway”. “Tota la nació plora la pèrdua de vida i resa pels ferits, i està dreta en solidaritat amb la comunitat jueva. Condemnem amb contundència el mal de l’antisemitisme i l’odi, que cal derrotar”, va afirmar Trump.

Poway és una petita localitat de 50.000 habitants, 30 quilòmetres al nord de San Diego.

stats