Internacional 24/03/2019

Mueller conclou que Trump no va conspirar amb Rússia

El fiscal deixa la porta oberta a l’acusació d’obstrucció a la justícia però el president es veu “totalment exculpat”

Carlos Pérez Cruz
3 min
Trump va valorar les conclusions de Mueller després d’un cap de setmana de golf a la seva mansió de Florida.

WashingtonNo hi ha Russiagate. Ni Donald Trump ni el seu equip de campanya van conspirar ni es van coordinar amb el Kremlin. Aquesta és la principal conclusió després de gairebé dos anys d’investigació sobre la campanya presidencial del 2016 a càrrec del fiscal especial Robert Mueller, segons es deriva de l’informe de quatre pàgines que va fer arribar ahir al Congrés el fiscal general, William Barr. En el segon dels possibles delictes investigats, el d’obstrucció a la justícia, Mueller deixa una porta oberta al debat, atès que “no conclou que el president cometés un delicte, però tampoc l’exculpa”.

Després d’un cap de setmana d’estrany silenci a les xarxes socials, només trencat per desitjar un bon diumenge i repetir el mantra de “ Make America great again ”, Donald Trump va recuperar la veu una hora després de fer-se públic l’informe de Barr per celebrar que “no hi va haver conspiració amb Rússia, la cosa més ridícula que he sentit mai”. El president es reivindicava poc abans d’agafar un vol de tornada a Washington, després d’un cap de setmana de golf al seu club de Florida. “Una exculpació completa”, celebrava, alhora que descrivia com “una vergonya que el país hagi hagut de passar per tot això”. Sense esmentar els demòcrates, Trump va aprofitar la conjuntura per demanar que s’investigui “l’altre costat”, ja que considera “il·legal” el seguiment a què ha estat sotmès.

El breu document signat pel fiscal general, i dirigit als comitès judicials de les dues cambres del Congrés, va veure la llum a primera hora de la tarda de diumenge (la nit a Catalunya). Es concentra en resumir les principals conclusions de Mueller sobre els dos elements clau de la seva recerca: la interferència russa en les eleccions del 2016 i la possible obstrucció a la justícia de Donald Trump. Per a Barr, “l’informe [de Mueller] resumeix els esforços de Rússia per influir en les eleccions i documenta els delictes comesos per persones associades amb el govern rus en connexió amb aquests esforços”. No obstant això, “no ha trobat ningú de l’equip de campanya de Trump ni ningú associat que conspirés o es coordinés amb Rússia” amb aquest propòsit.

Pel que fa a l’obstrucció a la justícia, el fiscal determina que, “tot i que l’informe no conclou que cometés un delicte, tampoc l’exculpa”. Mueller deixa en mans de William Barr “determinar si la conducta descrita a l’informe és constitutiva de delicte”. Barr ja anticipa que tant ell com el seu segon, Rod Rosenstein, han arribat a la conclusió que les proves presentades “no són suficients per establir que el president cometés un delicte d’obstrucció a la justícia”.

S’obre d’aquesta manera una nova etapa en la presidència de Donald Trump després de dos anys d’especulació sobre una trama de conspiració que ha deixat 34 persones imputades, 26 de nacionalitat russa. Cap dels nord-americans encausats per Mueller va ser acusat de conspiració, sinó de mentir l’FBI i el Congrés, frau fiscal i bancari i altres delictes. La condemna més elevada fins avui són els set anys i mig de presó de qui va ser cap de campanya de l’actual president, Paul Manafort.

En els 22 mesos d’investigació, Mueller va comptar amb un equip de 19 advocats, que van treballar amb al voltant de 40 agents de l’FBI; va interrogar a prop de 500 testimonis, i va emetre més de 2.800 citacions. Tancat aquest capítol, el país segueix pendent d’altres investigacions obertes en diversos jutjats i al mateix Capitoli.

El demòcrata Jerry Nadler, president del Comitè Judicial de la Cambra de Representants, òrgan amb potestat per iniciar un procés d ’impeachment, va anunciar a Twitter que, “en vista de les molt preocupants discrepàncies” sobre la qüestió de l’obstrucció a la justícia per part de Trump, demanarà la compareixença de Barr.

Carta del fiscal General als congressistes sobre l'informe Mueller.
stats