Internacional 15/11/2012

Multa rècord als Estats Units pel vessament de BP al golf de Mèxic

La petroliera admet la seva culpabilitat i accepta pagar 3.500 milions d'euros per la catàstrofe mediambiental del 2010. L'empresa, a banda, es declara culpable per la mort d'11 treballadors

Efe
2 min
La plataforma Deepwater Horizon, de BP, va explotar l'abril del 2010. REUTERS

LondresLa petroliera BP pagarà 4.500 milions de dòlars en concepte de multes i d'altres compensacions durant cinc anys i es declararà culpable per l'explosió de la plataforma Deepwater Horizon i el vessament de cru al golf de Mèxic l'abril del 2010, segons ha informat aquest dijous la companyia.

"Lamentem profundament la tràgica pèrdua de vides provocada per l'accident i l'impacte del vessament a la regió costanera del Golf", ha assenyalat l'executiu principal de BP, Bob Dudley en un comunicat.

"Demanem perdó pel nostre paper en l'accident i, com ho reflecteix la resolució d'avui amb el govern dels Estats Units, hem acceptat la responsabilitat per les nostres accions", ha afegit.

S'espera que BB i funcionaris del govern dels Estats Units anuncien aquest dijous mateix els detalls de l'acord a Nova Orleans, Luisiana.

Com a part de l'acord, la companyia –amb seu a Londres– pagarà 525 milions de dòlars durant tres anys per resoldre les seves disputes amb la Comissió de Valors dels EUA.

L'accident industrial va provocar la mort d'11 dels 126 treballadors que hi havia a la planta i va començar un vessament de cru que va continuar durant mesos. BP ha indicat que afegirà 3.85' milions de dòlars a la reserva que ha fet de 38.1000 milions per atendre la resta de reclams del desastre.

La companyia ha acceptat declarar-se culpable dels 11 càrrecs contra els oficials de la plataforma per la mort d'11 treballadors i d'altres càrrecs de violació de les lleis d'Aigües Netes, el tractat d'Aus Migratòries i un càrrec d'obstrucció de la investigació del Congrés.

L'acord, si l'accepta el jutge federal, encara no ha posat punt i final als possibles litigis pel vessament petrolier. BP i els seus socis en l'exploració petroliera en aigües profundes podren ser el blanc de càrrecs civils iniciats pel Departament de Justícia.

stats