Internacional 16/05/2018

La multinacional Kellogg's també fuig de Veneçuela

Moltes empreses han abandonat el país pel deteriorament econòmic i social que es viu

Ara
2 min
Aquesta imatge difícilment es podrà repetir al país veneçolà.

BarcelonaLa multinacional Kellogg's ha abaixat les persianes a Veneçuela. Igual que centenars de milers d'empreses els últims anys, aquesta marca agroalimentària ha posat fi a la seva presència al país sud-americà. Els últims mesos ja havia reduït la producció, i alguns dels seus productes ja havien desaparegut. "El deteriorament de la situació econòmica i social al país ha obligat que la companyia detingui les seves operacions i surti", explica l'empresa en un comunicat.

El tancament de Kellogg's, que feia més de 50 anys que era a Veneçuela, va agafar per sorpresa bona part dels més de 400 treballadors que, segons apunta el diari mexicà 'Excelsior', no estaven al cas de la decisió. Per la seva banda, l'empresa, una de les poques que continuava produint caixes de cereals al país, ha reiterat que la resolució és definitiva.

Dimarts, el dia que es va materialitzar el tancament de la planta de la ciutat de Maracay –a uns 100 quilòmetres de Caracas–, cap directiu de l'empresa va acudir a les instal·lacions fins al migdia. En canvi, molts dels treballadors sí que ho van fer des de primera hora del matí. Segons relata 'Excelsior', els empleats van començar a rebre el pagament de la liquidació directament als seus comptes bancaris.

Maduro ocupa la fàbrica

El tancament ha generat malestar entre el govern veneçolà. Nicolás Maduro no ha trigat a reaccionar. Aquest dimecres el líder veneçolà ha anunciat que les autoritats del país prendran el control de la fàbrica de cereals nord-amerciana. És una operació que ja han dut a terme després del tancament d'altres empreses: ocupen les fàbriques que les companyies estrangeres abandonen, i intenten que segueixin produint amb els antics treballadors.

"El tancament ha sigut il·legal i inconstitucional", ha dit Maduro, que ha expressat el seu malestar per la decisió. A més, el president del país ha promès accions judicials contra els accionistes de la multinacional.

Últimament, companyies com ara Clorox, Kimberly Clark i General Motors han abandonat el país de manera similar, atemorits per cinc anys de recessió i hiperinflació.

stats