Internacional 20/05/2014

Almenys 118 morts en explotar dos cotxes bomba a Nigèria

L'atac, en un mercat de la ciutat de Jos, ha deixat desenes de ferits. Ningú no ha reivindicat el doble atemptat però el govern al·ludeix a Boko Haram

Efe
1 min

LagosAmb dades encara provisionals, almenys 118 persones han mort aquest dimarts després de l'explosió de dos cotxes bomba en un concorregut mercat de la ciutat de Jos, al centre de Nigèria. Les explosions es van produir en un interval d'uns 15 minuts al mercat de Terminus, prop de l'estació de tren i autobús del mateix nom. Les autoritats creuen que el nombre de víctimes podria ser més elevat perquè el mercat estava abarrotat en el moment de l'atemptat. El coordinador de l'Agència Nacional de Gestió d'Emergències a la zona centre, Abdulsalam Abubakar, ha afirmat que la xifra de víctimes pot ser "massiva".

El president de Nigèria, Goodluck Jonathan, ha condemnat el doble atemptat i ha assegurat que el seu govern "segueix disposat a guanyar la guerra contra el terrorisme", en al·lusió a la secta islamista Boko Haram, el grup ha assassinat més de 3.000 persones en atemptats perpetrats en els últims cinc anys a Nigèria, encara que, de moment, no ha reivindicat l'atac d'aquest dimarts. Jos ha estat colpejada per la violència ètnica i religiosa i per atacs de Boko Haram en el passat.

Des de fa més d'un mes, Boko Haram manté segrestades més de 200 nenes, raptades d'una escola de secundària a Chibok, a l'estat nord de Borno. Boko Haram lluita per imposar la seva interpretació de la 'xaria' o llei islàmica a Nigèria, país de majoria musulmana al nord i predominantment cristià al sud.

Amb uns 170 milions d'habitants integrats en més de 200 grups tribals, Nigèria, el país més poblat d'Àfrica, pateix múltiples tensions per les seves diferències polítiques, socioeconòmiques, religioses i territorials.

stats