Internacional 17/01/2018

Uns 25.000 nens del Iemen moren durant el part o en el primer mes de vida

L'Unicef denuncia la falta de serveis sanitaris i la necessitat d'ajuda humanitària urgent

Ara
2 min
Un nascut prematur rep atenció sanitària en una incubadora de l'unitat d'atenció infantil d'un hospital de Sana

BarcelonaLa guerra que està patint el Iemen és insostenible, sobretot per als més menuts. La violència entre els rebels houthis i la coalició liderada per l'Aràbia Saudita, la ràpida propagació de malalties com el còlera i la falta d'ajuda humanitària són els principals problemes que afronta el país del sud de la península Aràbiga.

Des de l'inici del conflicte el 2015 més de 3 milions de nens han nascut al Iemen, segons l'informe publicat aquest dimarts per l'Unicef. Meritxell Relaño, representant de l'ONG al Iemen, assegura que els nens i les seves mares tenen moltes dificultats durant el part.

"Quasi dos milions de nens han nascut fora dels hospitals", molts d'ells bombardejats per l'aviació de l'Aràbia Saudita com va denunciar Metges Sense Fronteres (MSF). A més, Relaño explica que la majoria dels nens que han nascut fora d'un centre hospitalari "ho han fet sense cap tipus d'assistència qualificada, cosa que els provoca infeccions molt greus".

La conseqüència d'aquesta falta de suport sanitari, segons la representant de l'Unicef, és que uns 25.000 nens morin en el part o durant el primer mes de vida.

Els que poden sobreviure han de patir altres problemes, com la desnutrició i les malalties que afecten el país, com és el cas del còlera o la diftèria. L'informe de l'Unicef assenyala que més d'11 milions de nens necessiten ajuda humanitària i prop de 2 milions pateixen desnutrició.

L'enfrontament entre les forces dirigides per l'Aràbia Saudita i els rebels houthis està provocant nombroses baixes en la població civil del Iemen, entre els quals hi ha molts menors. Segons les dades de l'Unicef, cinc infants moren o resulten ferits cada dia des de l'inici del conflicte, és a dir, al voltant d'uns 5.000 menors morts o ferits fins ara.

Les xifres a escala de tot el país són molt alarmants. Quasi el 80% de la població -uns 22 milions de persones- necessiten ajuda humanitària urgent, una ajuda que no arriba als iemenites pel bloqueig dels ports i aeroports imposat per l'Aràbia Saudita.

La batalla continua

La població civil del Iemen està patint les conseqüències d'una guerra sectària que, per ara, està lluny d'acabar.

Aquest dimarts a la nit la coalició àrab liderada per l'Aràbia Saudita va interceptar i destruir un míssil balístic llançat des del Iemen contra la ciutat saudita de Yazan, a prop de la frontera. El coronel àrab Turki al-Malki va assegurar que el míssil va ser llançat "deliberadament" pels rebels houthis "per atacar els civils de les zones més poblades".

La Força de Defensa Aèria Saudita va destruir el projectil al cel sobre les 20.12 h (hora local) i va evitar que es registressin víctimes mortals. Al-Malki va reiterar que l'atac "és un crim de guerra" i va tornar a responsabilitzar l'Iran "d'ajudar els rebels houthis". Aquest és el sisè míssil balístic que han interceptat les forces saudites des del mes de novembre del 2017.

stats