Internacional 29/04/2015

El Nepal acomiada els morts del terratrèmol amb cremacions massives

Crida urgent per abastir els hospitals de material

Agències
2 min

KàtmanduEl Nepal no dóna l'abast a l'hora d'enterrar els morts del terratrèmol que dissabte va assotar el país de l'Himàlaia. La d'avui ha estat la primera nit sense rèpliques, però la pluja està dificultant les tasques de recerca i rescat de supervivents, tot i que a mesura que passen les hores les possibilitats de recuperar més gent en vida són reduïdes.

Desenes de cadàvers són incinerats diàriament des de diumenge a Pashupatinath, emblemàtic lloc de cremació a la capital del país, on les famílies esperen el seu torn per acomiadar amb els ritus hindús les víctimes del sisme, que ha causat més de 5.000 morts. L'ONU estima que vuit milions de nepalesos s'han vist afectats pel sisme, un terç de la població.

"Normalment es cremen en aquest lloc entre sis i set cossos al dia. No obstant això, a causa de l'enorme terratrèmol s'ha convertit en un lloc molt concorregut i sense lloc disponible per cremar els cossos", va explicar a Efe Keshav Subedi, veí de la zona. Aquest mestre de 35 anys calcula que almenys 200 cadàvers van ser incinerats només entre diumenge i dilluns.

A Pashupatinath, el punt més sagrat per a l'hinduisme al país, cada cos és cremat sobre una pila de fusta en una de les 15 escales d'accés al riu, on es tiren posteriorment les cendres dels morts. No obstant això, fins a cinc cossos són incinerats aquests dies en una mateixa foguera. Aproximadament cada dues hores, temps que triga a cremar cada cadàver, un de nou és col·locat damunt d'una pila de fusta. Veïns i curiosos observen des de l'altra riba com les pèrdues humanes de la tragèdia es converteixen, una per una, en cendra.

Mentrestant, els hospitals de la capital nepalesa es troben al límit de la seva capacitat mentre continuen arribant ferits des d'altres districtes del país afectats pel terratrèmol. A mesura que milloren les vies de comunicació es va coneixent la magnitud de la catàstrofe a altres zones del país, des d'on el flux de víctimes amb ferides greus no deixa d'augmentar, informa avui el diari nepalès 'Kantipur'.

"L'hospital ja està col·lapsat pel nombre de pacients, mentre gent que prové de més enllà de la vall –de Katmandú– continuen arribant", va assegurar al rotatiu el doctor Swoyam Prash Pandit, director de l'hospital Bir, el principal centre mèdic de la capital.

El departament de traumatologia de l'hospital es troba ja copat per 200 pacients i han estat mobilitzats 300 metges, d'acord amb Pandit, que va demanar l'arribada immediata d'ajuda, ja que estan a punt de quedar-se "sense medicines i material mèdic".

"No necessitem diners. Envieu-nos material mèdic i medicines", va explicar al diari el director del Bir, que va afegir que els nous pacients solen arribar amb cops al cap, fractures d'ossos o dislocacions.

stats