Internacional 18/09/2017

El Nepal conclou les seves primeres eleccions locals en 20 anys

L'última fase dels comicis s'ha desenvolupat a la conflictiva zona meridional del país

Efe
2 min
Un home vota durant la ronda final de les eleccions locals a Janakpur, Nepal

KatmandúLa muntanyosa república del Nepal ha conclòs aquest dilluns les votacions de les seves primeres eleccions locals en 20 anys. La tercera i última fase dels comicis s'ha desenvolupat a la conflictiva zona meridional del país, dominada per la minoria madhesi.

Els partits representants d'aquesta minoria van participar als comicis després d'haver amenaçat de boicotejar-los. "Amb les eleccions [celebrades] a la província 2, el procés electoral s'ha completat. La comissió electoral se ara en els [pròxims] comicis al Parlament i les assemblees provincials", ha indicat a Efe el portaveu de la comissió electoral, Navaraj Dhakal.

El portaveu ha afegit que la jornada electoral, que ha conclòs aquest dilluns a les 17.00 h, hora local (les 13.00 h a Catalunya), ha transcorregut de manera pacífica, tret d'un incident a la localitat de Rautahat entre militants de diferents partits en què van resultar ferides set persones.

Les eleccions locals d'aquest 18 de setembre, a les quals estaven cridats a participar 2,6 milions de nepalesos, ha estat la tercera jornada de vot, després de les celebrades els dies 14 de maig i 28 de juny.

La principal raó per repartir el procés electoral en diverses jornades és el conflicte obert entre l'executiu nepalès i els partits madhesis, una minoria de la rica regió del Terai (sud) fronterera amb l'Índia.

Els madhesis reclamen un mapa federal diferent al país, de manera que la majoria dels seus partits rebutjaven participar al procés electoral fins que no s'aprovés una reforma constitucional que inclogués les seves demandes territorials.

Finalment, els representants madhesis van participar als comicis coalitzats en l'agrupació Rastriya Janta (RJPN), que aglutina sis de les set formacions d'aquesta minoria –la setena va participar als dos processos anteriors.

"La nostra participació a les eleccions no vol dir que abandonem la nostra lluita. Continuarem pressionant fins que les nostres peticions siguin ateses", ha dit Laxman Lal Karna, un dels dirigents de RJPN.

Segons la comissió electoral, a la província 2 es van presentar 37.326 candidats per ocupar 6.627 càrrecs.

stats