Internacional 18/04/2014

Almenys 12 xerpes morts per una allau a l'Everest

Els guies nepalesos es trobaven en expedició per preparar el campament base quan han estat sorpresos per l'allau

Efe
1 min
El cim de l'Everest, en una imatge presa el maig del 2013 / AFP

KatmandúAlmenys dotze xerpes nepalesos han mort aquest divendres i tres es troben greument ferits després de ser sepultats per una allau quan es dirigien a un dels campaments base a l'Everest, segons ha informat a Efe una font del cos de muntanyisme del Nepal.

L'allau s'ha produït cap a les 07.00 hora local –03.15 hora catalana– a uns 6.200 metres d'altitud, quan uns cinquanta muntanyencs, majoritàriament xerpes nepalesos, es traslladaven del campament base I al II, segons ha afirmat un alt comandament del cos de muntanyisme, Tilak Ram Pandey.

La font ha assenyalat que hi podria haver més muntanyencs desapareguts, tot i que, de moment, no hi ha una confirmació oficial.

Els equips de rescat, que han assenyalat que entre els desapareguts no hi ha cap persona estrangera, es troben a la zona on s'ha produït l'allau.

Els xerpes, que ajuden en l'escalada els muntanyencs, es trobaven en una expedició per preparar un camp base a més altura i s'havien unit a ells alguns muntanyencs estrangers per aclimatar-se a l'altitud, com és habitual.

La temporada d'escalada primaveral va començar oficialment al març, tot i que els primers muntanyencs fins a l'abril no han començat a ascendir l'Everest, la muntanya més alta del món, amb 8.848 metres d'alçària.

El setembre del 2012, una de les allaus més mortíferes dels últims anys, a la muntanya Manaslu, a l'Himàlaia nepalès, va causar la mort d'onze muntanyencs, entre els quals vuit francesos i el català Martí Gasull.

stats