Internacional 13/10/2019

Nicola Sturgeon: "Catalunya demostra que es pot fer un referèndum però no necessàriament esdevenir independent"

La lider de l'SNP confirma que demanarà el permís per al segon plebiscit abans que s'acabi l'any

Quim Aranda
2 min
Nicola Sturgeon, en una imatge d'arxiu del congrés de primavera del Partit Nacional Escocès, d'aquest 2019  / ANDY BUCHANAN / AFP

LondresHores abans que s'obri el congrés anual del Partit Nacional Escocès (SNP) a Aberdeen, aquest diumenge a primera hora de la tarda, la líder independentista i primera ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeon, ha sigut inequívoca a l'hora d'afirmar que demanar el permís al Parlament de Westminster per celebrar un segon referèndum d'independència, legal i vinculant, "és una qüestió de setmanes". En tot cas, ha assegurat que el requerirà abans que s'acabi l'any.

En una entrevista a la BBC, Sturgeon ha advertit dels riscos de córrer massa i optar per una via directa, a partir del resultat de les pròximes eleccions legislatives, tal com li demana un sector del seu partit, si Londres es nega a concedir la mateixa autorització que l'any 2012 va donar el govern de coalició de conservadors i liberaldemòcrates, encapçalat per David Cameron. És aleshores quan ha posat l'exemple de Catalunya, afirmant: "Els nostres amics a Catalunya van demostrar que es pot fer un referèndum però no necessàriament esdevenir independent".

Sturgeon ha explicat àmpliament les raons per les quals cal aconseguir el traspàs de poders per dur a terme legalment el referèndum: "El procés que emprenem per triar el nostre futur ha de ser capaç de fer efectiva la independència. He estat tota la meva vida fent campanya per la independència. Si pensés que hi ha una manera més ràpida i senzilla, ja ho hauria fet. Hem de fer un procés que, primer, ens permeti demostrar que a Escòcia hi ha un suport majoritari per la independència i, en segon lloc, hem de fer un procés legal i acceptat. En cas contrari, no es reconeixerà la nostra independència, no només internament [tampoc internacionalment]. Els nostres amics a Catalunya demostren que es pot fer un referèndum però no necessàriament esdevenir independent. Seria fàcil per a mi, i facilitaria la meva vida a curt termini, dir als meus seguidors el que volen escoltar, però he vist el que els líders brexiters han aconseguit en tres anys i això no acaba bé. Estic decidida a dirigir el meu país a la independència i això vol dir fer-ho correctament".

El procés legislatiu a través del Parlament d'Edimburg per demanar el permís per celebrar el segon referèndum d'independència es va engegar al setembre. L'única cosa que podria entorpir-ne la petició, i retardar el procés més enllà del novembre, seria la celebració d'eleccions generals al Regne Unit, una possibilitat cada cop més a prop.

L'obertura del congrés de l'SNP coincideix aquest diumenge amb la publicació a l'edició escocesa del Sunday Times d'un enquesta que confirma una tendència progressiva a l'alça en els últims mesos en favor de la independència. Per primer cop el percentatge se situa al 50%, i el 45% creu que, en termes econòmics, Escòcia estaria en millors condicions com a un estat independent dins la Unió Europea que no pas dins el Regne Unit si, finalment, es completa el Brexit el 31 d'octubre o en una etapa posterior, després d'una hipotètica nova pròrroga.

stats