Internacional 29/05/2018

Nou bombardeig israelià sobre la franja de Gaza

Israel protagonitza el pitjor atac amb morters en un sol dia des de la guerra del 2014

Ara
2 min
La ciutat de Gaza sota un bombardeig israelià aquest dimarts.

BarcelonaCaces israelians han bombardejat aquest dimarts diversos punts de la franja de Gaza. S'han registrat 27 atacs de morter, la xifra més elevada en un sol dia des de la guerra del 2014. Segons fonts de seguretat israeliana, els objectius són 35 bases de milicians de Hamàs i la Jihad Islàmica. Un portaveu militar s'ha limitat a afirmar que "les explosions que s'han sentit corresponen a l'activitat de l'exèrcit". Per ara no hi ha cap balanç de víctimes a la franja.

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu havia anunciat una resposta "contundent" després del foc de morter del matí des de Gaza, encara no reivindicat per cap facció, que ha sigut interceptat pels sistemes de defensa antiaeris de l'anomenada 'cúpula de ferro' israeliana. Només un projectil ha danyat l'edifici d'una escola bressol, que en aquell moment estava buida, i ha causat un ferit greu.

En les últimes setmanes els palestins de Gaza s'han manifestat massivament a la frontera per protestar contra el setge imposat per Israel fa gairebé onze anys, contra el trasllat de l'ambaixada nord-americana de Tel Aviv a Jerusalem i en defensa del dret al retorn dels refugiats palestins desplaçats el 1948 i els seus descendents. L'exèrcit israelià va respondre a les protestes de manifestants desarmats amb foc real, que va matar com a mínim 112 persones i va deixar més de 5.000 ferits, segons fonts mèdiques palestines. El govern israelià s'ha negat a investigar els fets com reclamen els organismes internacionals. Des que les protestes van començar el 30 de març, Hamàs no havia disparat els seus coets contra territori israelià.

El vaixell de la llibertat ha salpat del port de Gaza i ha estat interceptat per l'exèrcit israelià.

D'altra banda, tropes israelianes han interceptat el Vaixell de la Llibertat que havia salpat del port de Gaza per trencar el bloqueig israelià i portar a Xipre ferits en l'última agressió israeliana i estudiants que volen sortir de la franja. Segons fonts palestines, quatre vaixells de guerra israelians han interceptat l'embarcació a nou milles de la costa, el límit fins on es permet navegar els palestins en temporada alta de pesca (la resta de l'any és fins a sis milles). En el vaixell hi anaven 17 civils palestins, a més de la tripulació. La iniciativa formava part de la Gran Marxa del Retorn.

stats