Internacional 11/08/2017

Un nou cas de suïcidi per excés de feina al Japó

Un metge japonès de 30 anys va ser trobat mort després de treballar fins a 208 hores extres a la ciutat de Tòquio

Agències
2 min
Joves acabats de graduar assisteixen a una fira d'ocupació a Tòquio YUYA SHINA / REUTERS

TòquioLes autoritats nipones han establert que el suïcidi d'un jove ginecòleg l'any 2015 es va deure als problemes psicològics que li van causar les seves llargues jornades laborals. Es tracta, doncs, d'una nova mort per excés de treball al Japó, una xacra al país, segons han informat aquest divendres els mitjans nipons.

La Inspecció de Treball de Tòquio va reconèixer el 31 de juliol que el metge, d'uns 30 anys, va arribar a treballar fins a 208 hores extres al mes, cosa que va derivar en problemes mentals que el van dur a suïcidar-se, segons ha fet públic la família de la víctima a través dels seus advocats.

Tot i que el govern japonès recomana que les hores extraordinàries no superin les 80 hores al mes, els metges estan exempts d'aquesta limitació, ja que no poden negar-se a atendre un pacient.

La víctima, la identitat de la qual no s'ha fet pública, exercia com a ginecòleg en un hospital de Tòquio des del 2013. El metge va arribar treballar entre 143 i 208 hores extres mensuals durant els sis mesos previs a la seva mort el 12 de juliol del 2015, i va fer festa només cinc dies en tot aquell període. A més, el ginecòleg va treballar en el torn de nit una mitjana d'unes quatre vegades al mes i arribava a fer jornades seguides de més de 30 hores, segons les dades aportades per la família i recollits per l'agència Kyodo.

"El nostre fill es va ensorrar intentant complir amb les seves responsabilitats... Tret que millori la situació laboral, aquesta tragèdia es pot repetir", van dir els pares en un comunicat publicat pels seus advocats. Un panel d'experts del ministeri de Salut nipó va començar aquest mes a revisar la qüestió de les hores extraordinàries dels metges després d'haver reportat morts similars en d'altres hospitals japonesos.

Diversos casos recents al Japó han reactivat la preocupació al país asiàtic sobre la salut nacional i la conseqüència més extrema, 'karoshi' o mort per excés de feina. L'octubre passat el govern japonès va publicar un informe en resposta a aquests casos en els quals es mostrava que al Japó gairebé una quarta part dels empleats poden arribar a superar el límit de 80 hores extres mensuals estipulades per la legislació del país.

La repercussió dels incidents van portar l'executiu a aprovar al desembre un paquet de mesures d'emergència destinades a prevenir noves morts i a incrementar la vigilància sobre les empreses per garantir que compleixen el reglament. L'any 2015, més de 2.159 persones es van suïcidar al Japó per causes relacionades amb el treball; 675, a causa del cansament, segons el ministeri de Treball japonès.

stats