Internacional 24/10/2019

Pena de mort per a les 16 persones que van cremar viva una estudiant a Bangladesh

La noia va ser assassinada després d'haver denunciat abusos sexuals del director de la seva madrassa

Ara
2 min
Dones sostenen pancartes amb el retrat de Nusrat Jahan durant una protesta a Dacca, el passat mes d'Abril.

Barcelona"Estem satisfets amb el veredicte, però ens sentim insegurs per les amenaces que els acusats ens van fer al jutjat". El germà de Nusrat Jahan Rafi creu que s'ha fet justícia, però també és conscient que aquesta justícia és excepcional a Bangladesh en casos com el de la seva germana, i a vegades comporta represàlies dins de la comunitat. No en va, l'assassinat de Jahan va ser el resultat d'una d'aquestes represàlies.

Nusrat Jahan, de 19 anys, havia denunciat a finals de març el director de la madrassa on estudiava per abús sexual. L'home li havia fet tocaments inapropiats durant una trobada al seu despatx. El director va ser arrestat, i dies després que el cas es fes públic, un grup d'individus –homes i dones– van cremar viva Jahan al terrat de l'escola. Jahan va ser ruixada amb querosè i incendiada després de negar-se a retirar la denúncia.

Malgrat que els assassins van intentar fer passar la mort com un suïcidi, Jahan va sobreviure encara quatre dies, temps suficient per denunciar els culpables en una gravació en vídeo.

Aquest dijous, més de mig any després, les 16 persones han estat declarades culpables per l'assassinat i condemnades a mort, entre elles el director de la madrassa, Siraj Ud Doula. La pena de mort a Bangladesh s'executa a la forca.

Entre els condemnats s'hi troben companys i companyes de Jahan que la van enganyar per pujar a aquell terrat, membres d'un partit polític local i també professors de l'escola. Segons informa la BBC, alguns d'ells han trencat a plorar en sentir el veredicte, mentre que d'altres han proferit crits de queixa contra el tribunal i amenaces cap a la família de la víctima.

Abusos sexuals normalitzats

El cas de Nusrat Jahan ha posat en evidència la connivència masclista entre diversos estaments socials a la petita comunitat de Feni, una població situada a 160 km de Dacca, la capital. Segons ha declarat el tribunal, la conspiració per assassinar Jahan hauria sigut orquestrada pel mateix director de l'escola des de la presó, i hauria comptat amb la complicitat d'alguns policies que intentaven encobrir el cas. Tot i així, cap membre de la policia ha estat acusat de res en aquest judici.

Casos com el de Jahan no són tan poc habituals en un país on, segons l'ONG ActionAid, el 80% de les dones que treballen en el sector tèxtil han presenciat o experimentat abusos sexuals masclistes. El que singularitza a aquesta noia, però, ha estat la seva valentia a l'hora d'enfrontar-se al silenci denunciant-ho a la policia.

Malgrat les resistències socials que la denuncia va provocar inicialment, la mort de Jahan va disparar un seguit de protestes multitudinàries que expliquen, en part, el ràpid i rotund resultat del judici.

stats