Internacional 28/07/2015

Obama critica els presidents africans que volen perpetuar-se al poder a qualsevol preu

El president tanca la seva tercera visita pel continent amb un discurs a la Unió Africana i assegura que si es pogués presentar tornaria a guanyar

Agències
1 min

Addis AbebaBarack Obama ha afirmat avui dimarts que la democràcia a l'Àfrica es veu amenaçada quan els presidents intenten continuar al càrrec quan acaba la darrera legislatura que li permet la Constitució. Obama és el primer president nord-americà que ha fet un discurs davant de la sala de plens de la Unió Africana, amb seu a Addis Abeba, la capital etíop, en la seva darrera parada de la visita africana que l'ha portat també a Kènia.

"Quan un líder tracta de canviar les regles enmig del joc només per a continuar al càrrec, corre el risc de provocar inestabilitat i conflictes, com hem vist a Burundi", ha advertit Obama, en referència expressa a la situació que viu actualment Burundi. En aquest país centreafricà, el president Pierre Nkurunziza va anunciar que es presentaria a un tercer mandat, prohibit per la Constitució, provocant forts aldarulls, amb dues desenes de morts i milers de desplaçats.

"Francament, no entenc això [sobrepassar el límit de mandats]. Estic en el meu segon mandat, adoro la meva feina però, sota la Constitució, no puc tornar-me a presentar. I crec que podria guanyar", ha confessat Obama.

stats