MÓN
Internacional 24/11/2013

Obama: "És un gran acord que fa el món més segur"

El president dels Estats Units d'Amèrica avisa, però, que si l'Iran no respecta escrupolosament l'acord durant aquest primer període de sis mesos, recuperarà les sancions

Efe
2 min
Obama, durant la compareixença d'aquest diumenge

WashingtonEl president dels Estats Units d'Amèrica, Barack Obama, ha assegurat aques diumenge que l'acord aconseguit a Ginebra sobre el programa nuclear iranià és un "gran acord" que "fa el món més segur". En una compareixença aquest diumenge a la matinada, Obama ha confirmat que l'acord congelarà durant els pròxims sis mesos el programa nuclear de l'Iran amb l'objectiu que l'aturada sigui "completa i exclusivament per a objectius pacífics".

"Malgrat que l'anunci d'avui és només un primer pas, és un gran acord. Per primera vegada en gairebé una dècada, hem frenat l'avenç del programa nuclear iranià", ha dit el mandatari en una intervenció des de la Casa Blanca.

Exigència a l'Iran

"En aquestes negociacions, res serà acordat fins que tot estigui acordat", ha advertit el president nord-americà, que ha afegit que ara "la responsabilitat recau sobre l'Iran per demostrar al món que el seu programa nuclear té fins exclusivament pacífics" ."Si l'Iran aprofita aquesta oportunitat, el poble iranià es beneficiarà de reincorporar-se a la comunitat internacional, i podrem començar a llimar la desconfiança entre les nostres dues nacions", ha afegit.

"Si l'Iran es nega, s'enfrontarà a una creixent pressió i aïllament", ha advertit nou. Segons l'acord a què han arribat els membres del Consell de Seguretat de l'ONU més Alemanya, el govern iranià s'ha compromès a aturar el processament d'urani enriquit fins al 20 per cent i només podrà fer-ho per sota del 5 per cent, suficient per al seu ús civil.

Així mateix, no seguirà expandint les plantes nuclears de Fordo i Natanz, ni la planta d'aigua pesada d'Arak, en construcció i on, una vegada comenci a operar, es podria produir plutoni. L'acord aconseguit en la matinada d'avui a Ginebra entre el G5 +1 ( Estats Units , Rússia , França, Regne Unit i Xina més Alemanya ) i l'Iran suposa una fita històrica en la diplomàcia recent i, segons ha subratllat el president, suposa paralitzar per primera vegada el desenvolupament del programa nuclear iranià en una dècada.

stats