Internacional 19/07/2014

Obama i Merkel avisen que les proves de l'avió sinistrat han de mantenir-se intactes

La Casa Blanca adverteix que cal garantir l'accés segur i sense restriccions al lloc de l'atac que ha provocat 298 morts

Ara / Agències
1 min
Restes de l’avió de Malaysia Airlines, prop de la localitat de Xaktersk, a la frontera amb Rússia. Activistes pro-russos van ser els primers d’arribar a l’aparell abatut.

BarcelonaEl president dels Estats Units, Barack Obama, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, han coincidit a subratllar durant una conversa telefònica la necessitat que les proves de l'avió sinistrat a l'est d'Ucraïna es mantinguin "intactes". "Totes les parts han de garantir l'accés ple, segur i sense restriccions al lloc de l'incident", ha informat la Casa Blanca en un comunicat, en què demana també una investigació exhaustiva "sense retards".

Els dos líders han coincidit que cal seguir fent esforços per trobar una solució diplomàtica al conflicte a Ucraïna. Tot i això han acordat estudiar si són necessàries mesures punitives addicionals contra Rússia, a qui Occident acusa d'encoratjar el conflicte.

"Clara responsabilitat" russa

"Rússia té una clara responsabilitat de negar als separatistes a l'est d'Ucraïna l'accés continuat a armes pesades i tot suport des de dins de Rússia", ha indicat la Casa Blanca. El Boeing-777 de Malaysian Airlines amb 298 passatgers a bord es va estavellar dijous a la regió oriental de Donetsk, escenari de combats entre les forces governamentals d'Ucraïna i els rebels prorussos.

Mentre el Govern ucraïnès i els separatistes prorrussos continuen acusant-se mútuament del sinistre, Obama assenyalava aquest divendres a Moscou en el conflicte que viu Ucraïna i que ha desembocat en la "tragèdia de dimensions inefables" que va suposar l'atac contra l'aeronau. "Les proves indiquen que l'avió va ser derrocat per un míssil terra-aire que va ser llançat des d'un àrea controlada pels separatistes amb suport de Rússia dins d'Ucraïna", ha sostingut Obama.

stats