Internacional 01/03/2013

Obama relativitza les retallades del 'precipici fiscal' després de no aconseguir un acord al Congrés

El president dels EUA tira la tovallola en una compareixença a la Casa Blanca. "El punt positiu és que no tothom notarà els efectes de les retallades de forma immediata", admet, en preveure que no pot frenar les mesures que entren en vigor aquest divendres

Agències
1 min

WashingtonEl president dels Estats Units, Barack Obama, tira la tovallola. En una compareixença des de la Casa Blanca, preveu que els congressistes no arribaran a un acord per frenar l'anomenat "segrest pressupostari", un conjunt de retallades en despesa pública valorades en 85.000 milions de dòlars que es preveu que destrueixin fins a 750.000 llocs de treball enguany i que es redueixi el creixement de l'economia un 1%.

"El punt positiu és que no tothom en notarà els efectes de forma immediata", ha dit el president relativitzant la mesura. "Però moltes empreses que treballen amb l'exèrcit hauran d'acomiadar treballadors i patiran centenars de milers de treballadors de seguretat", ha afegit. El conjunt de retallades afecten sobretot el pressupost de Defensa, un punt al qual també intentaven trobar solució els congressistes republicans.

Però per a Obama, si algú té la culpa de l'entrada en vigor aquest divendres d'aquestes retallades en despesa pública són els republicans, que no han acceptat apujar els impostos als més rics. "No podem seguir gestionant el país mes a mes, crisi a crisi, hem de solucionar el tema del pressupost pels pròxims mesos i anys", ha afegit.

Obama, a un periodista: "No sóc un dictador, sóc el president"

Preguntat per un periodista per què tirava la tovallola enlloc de "tancar els líders del Congrés en una habitació" fins que arribin a un acord sobre les retallades, Obama ha respost: "No sóc un dictador, sóc el president". "En última instància, si Mitch McConnel [líder de la minoria republicana al Senat] o John Boehner [líder de la majoria republicana a la Cambra de Representants] diuen que han d'agafar un avió, no puc enviar els Serveis Secrets a bloquejar-los la porta", ha matisat el president.

stats