Internacional 02/03/2013

Obama engega les retallades públiques als EUA després del fracàs en l'entesa amb els republicans

El pla de reducció del dèficit enfronta demòcrates i republicans. Els primers defensen una pujada d'impostos que els conservadors, partidaris de retallar despesa, ja han rebutjat d'entrada

Efe
2 min
Barack Obama, en la roda de premsa en què anuncia el fracàs de les negociacions per evitar el precipici fiscal / EFE

WashingtonEl president dels Estats Units, Barack Obama, ha engegat les retallades per 85.000 milions de dòlars (65.000 milions d'euros) aquest any 2013 després que no s'hagi aconseguit un acord entre la Casa Blanca i el Congrés per evitar-les.

Recorrent a l'autoritat que li concedeix una llei pressupostària federal, Obama ha autoritzat les retallades massives, que estaven previstes en un acord al Congrés que l'any passat va acceptar elevar el sostre de deute a canvi d'elaborar un pla per reduir el dèficit (l'anomenat 'fiscal cliff'), actualment per sobre del 8%.

Aquest darrer pla, però, no ha prosperat per la falta d'entesa entre demòcrates i republicans, cosa que ha suposat l'inici de les retallades que es desplegaran aquest any.

Així, el Pentàgon patirà una retallada del 13%, mentre que la resta dels programes no relacionats amb Defensa afrontaran retallades per prop del 9%.

En paral·lel a l'ordre d'Obama, l'Oficina de Gestió i Pressupost de la Casa Blanca ha enviat al Congrés un informe que en detalla les quantitats i els percentatges.

Després d'una reunió a porta tancada a la Casa Blanca, Obama va comparèixer davant la premsa aquesta matinada i va culpar els republicans al Congrés de la inevitabilitat de les retallades "arbitràries". Els republicans van rebatre que no donaran suport als augments impositius que pretén el govern.

"No tothom patirà el dolor de les retallades immediatament, però el dolor serà real. A partir de la propera setmana moltes famílies de classe mitjana veuran les seves vides pertorbades d'una manera significativa", va avisar Obama després de reunir-se amb els líders demòcrates i republicans al Congrés.

Segons Obama, les retallades s'aplicaran gradualment fins a concloure l'any fiscal 2013 el proper setembre. Va calcular que les mesures comportaran una pèrdua de 750.000 llocs de treball i la reducció de mig punt percentual en el creixement del PIB.

"Això no és una victòria per a ningú. És una pèrdua per a tot el poble nord-americà", va emfatitzar Obama. No obstant això, va intentar rebaixar l'alarma i va dir que EUA tirarà endavant i que no es produirà cap "apocalipsi".

El principal escull de les negociacions és que els republicans consideren que la despesa és excessiva i que cal frenar-la, mentre que els demòcrates persegueixen una reforma tributària per augmentar els ingressos de l'Estat via més imposats, una opció que els conservadors rebutgen.

stats